Program
Basketbal - 25.06.2023 20:51

Slovenská basketbalová asociácia po štyroch rokoch mení prezidenta

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Slovenský basketbal má nového šéfa. V nedeľnej voľbe sa ním stal Michal Ondruš, ktorý po štyroch rokoch vymenil Miloša Drgoňa. Ten bol zároveň jeho protikandidátom. Prítomní delegáti mu vyjadrili podporu 273 hlasmi, kým jeho súper dostal 161 hlasov. Do prezidentského kresla tak zasadá 47-ročný funkcionár, ktorý je zároveň bývalým reprezentantom a držiteľom trénerskej licencie. Od roku 2007 je generálnym manažérom Interu Bratislava a od roku 2019 zároveň predsedom predstavenstva Národného basketbalového centra Bratislava, rekonštruujúceho bratislavskú športovú halu. V SBA doteraz zastával miesto koordinátora mužskej zložky a člena Komisie mužského basketbalu.

"Mandát je dôležitý, silný a veľmi zaväzujúci. Budem sa snažiť priniesť riešenia na otvorené otázky, ktoré boli povedané. V úvode sa pozrieme na zadefinované ciele a na to, do akej miery ich vieme riešiť s ľuďmi, ktorí momentálne pracujú pre slovenský basketbal. Budeme hľadať a dopĺňať ich tak, aby sme v konkrétnych oblastiach mali za sebou ľudí, ktorí budú pomáhať a pracovať na dennodennej báze. Všetko je to beh na dlhé trate a netreba čakať, že teraz sa všetko zmení z večera na ráno. Treba nadviazať na funkčné veci a postupne pripravovať plány na tie body, ktoré chceme rozpracovávať, zlepšiť a pozdvihnúť,“ povedal pre TASR nový prezident Michal Ondruš.

Už teraz sa vie o niekoľkých momentoch, ktoré sa zapíšu do úvodu jeho volebného obdobia. Jedným z nich bude otvorenie Národného basketbalového centra na Pasienkoch, ktoré nebude len domovským stánkom Interu, ale zároveň administratívnym a športovým centrom slovenského basketbalu. Objekt nebude potrebovať žiadne výnimky od FIBA na medzištátne zápasy a turnaje a svojimi parametrami sa zaradí medzi najlepšie haly v regióne. Úlohu pri tom bude mať aj novozložený Výkonný výbor SBA, ktorý rovnako vzišiel z volieb. Z dvanástich kandidátov sa doň dostala pätica Ladislav Garaj, Roman Neuschl, Radoslav Rančík, Stanislav Oňuška a Roman Lamoš.