Program
Basketbal - 23.06.2023 08:41

Efes sezónu zachránil, prestížne derby pre Barcelonu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Okrem Denveru Nuggets si svoje majstrovské oslavy naplno užívajú aj šampióni popredných európskych národných súťaží. Nemeckému basketbalu pre ročník 2022/23 premiérovo kraľuje Ratiopharm Ulm, ktorý svoju históriu začal písať len v roku 2001 a v play-off pripravil senzačnú cestu zo siedmeho miesta, na ktorej zostrelil slávnu Albu Berlín, Bayern aj Bonn. Grécka liga mala jasného šampióna systémom štart-cieľ, keďže Olympiakos Pireus za celú sezónu prehral z 31 duelov iba jediný, pri finálovom triumfe 3:1 nad Panathinaikosom. Izrael má svojho majstra v Maccabi Tel Aviv, ktorý sa už v základnej časti odtrhol spoločne s mestským rivalom Hapoelom a zahrali si aj spoločnú finálovú sériu. Francúzsku ligu vyhralo prvý raz AS Monako a v polovici júna vypukli oslavy aj v tureckom Efese a španielskej Barcelone.

Anadolu Efes o tejto sezóne rozhodne nebude hovoriť ako o ideálnej. V Eurolige senzačne nepostúpil do play-off, čo sa stalo naposledy v sezóne 2017/18. Dlhšie sa nezdalo, že si to celok z Istanbulu vynahradí v tureckej lige, no od polovice apríla začali veci naberať oveľa priaznivejšie smerovanie. Zo 16 súťažných zápasov Anadolu prehral iba dva a to sú veľmi dobré predpoklady do play-off. Predčasné finále zohral už v semifinále proti Fenerbahce (3:1 na zápasy) a proti nečakanému finalistovi Pinaru Karsiyaka zásadné problémy nedopustil. Triumfoval v sérii 3:0. Srb Vasilije Mičić odohral v play-off až päť vyše 20-bodových zápasov a v poslednom dueli dokonca bol na cifre 29. Kvalitne ho v ofenzíve dopĺňal aj Američan Elijah Bryant či Francúz Amath M'Baye.

Španielska Liga Endesa vyvrcholila tretí raz po sebe epických El Clásicom a celkovo sa Barca s Realom stretli vo finálovej sérii sedemnásťkrát. Výrazne navrch mali Katalánci, ktorí boli celú sezónu najlepším tímom súťaže. Základnú časť skončili s bilanciou 29-5 a následne zdolali Valenciu aj Unicaju. Ofenzívne ladená finálová bitka priniesla priemer 177 bodov na zápas, no všetky tri duely patrili Barcelone. Po dvoch víťazstvách vonku vyhrali v Madride 93:82 a oslavy tak započali v hale úhlavného rivala. Cenu najužitočnejšieho hráča play-off si odniesol čiernohorský rodák reprezentujúci Španielsko Nikola Mirotić. Pokiaľ ho v konkrétnych úsekoch hry Real vykryl, činil sa rozohrávač Nicolas Laprovittola, Rokas Jokubaitis a aj Česi Tomáš Satoranský a Jan Veselý, ktorí v súčte vo finále nahádzali 70 bodov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora