Program
Basketbal - 17.06.2023 14:01

V nedeľu oslavoval Djoković, vo štvrtok kurt obsadilo basketbalové finále

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

S veľkým obdivom možno sledovať, ako sa multišportové zahraničné haly vedia v priebehu pár desiatok hodín zmeniť zo stánku jedného športu na dejisko veľkého finále úplne inej disciplíny. Čerstvý príklad je z francúzskeho Paríža, kde sa vedenie basketbalovej ligy a klub Metropolitans 92 rozhodli zorganizovať finálový zápas v netradičnom dejisku. O basketbalovom majstrovi sa rozhodlo na kurte Philippa Chatriera, čiže centrálnom kurte tenisového Roland Garros.

Domáci sú parížskym klubom, hoci ich domov je na predmestí Levallois-Perret. V dlhodobej časti obsadili druhé miesto a vo finále play-off narazili na presvedčivého víťaza dlhodobej časti AS Monako. To vo vyraďovacej časti nestratilo ani jeden zápas, 2-0 viedlo aj proti Metropolitans po dvoch domácich vystúpeniach a tretie malo svoje dejisko na ikonickom tenisovom kurte. Atmosférou šlo o veľmi špecifický duel. Monako ho strhlo na svoju stranu a tešilo sa zo zlata, no z pohľadu strieborného celku nešlo len o naplnenie akýchsi exhibicionistických potrieb. Do ich domovskej haly sa zmestí len štyritisíc ľudí, čo bolo na finále play-off akútne nedostatočné. Semifinále odohrali vo väčšej parížskej Accor Arene, ktorá bude jedným z olympijských dejísk v roku 2024 a zároveň sa v nej hráva tenisový ATP turnaj. Pre finále šli ešte do väčšieho.

Čo je zaujímavé, kurt Philippa Chatriera bol len vo štvrtok dejiskom finálového zápasu tohtoročného Roland Garros, v ktorom Novak Djoković zdolal zdolal Caspera Ruuda 7:6, 6:3 a 7:5. Vo štvrtok večer tam už pečatili monackí basketbalisti svoj historicky prvý majstrovský titul po výhre 92:85 a celkovo 3-0 na zápasy. Na premenu antukovej plochy na basketbalovú palubovku boli k dispozícii tri dni a všetko dopadlo perfektne.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora