Program
Basketbal - 13.06.2023 08:07

Štvrtý raz rovnaké finále nebude. Kto ovládne Süper Lig?

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Tureckým basketbalovým šampiónom pre tento ročník bude jeden z dvojice Anadolu Efes - Pinar Karsiyaka. Tí si zopakujú spoločné finále z roku 2015. Hovoriť možno o prekvapivom zložení finálovej série, pretože oba tieto celky šli do semifinálového boja v pozícii tabuľkovo nižšie postaveného mužstva. Efes neprežíva vôbec dobrý ročník, v rámci Euroligy skončil až na 11. mieste a nezmestil sa do play-off, navyše v ligovej súťaži nazbieral až osem prehier, na čo jeho fanúšikovia v ostatných rokoch zvyknutí neboli. Klubová história Karsiyaky si pamätá len tri získané medaily a v sérii proti víťazovi základnej časti Türk Telekom jej veril len málokto.

Obaja finalisti zvládli svoje semifinále pomerom 3:1 na zápasy. Anadolu Efes, vedený úspechmi ovenčeným trénerom Erginom Atamanom, vyzval Fenerbahce Istanbul a šlo o reprízu finále z najaktuálnejších troch sezón. Dvakrát sa vtedy tešili z triumfu a do víťazného konca sériu dotiahli aj teraz. Fenerbahce pritom v prvom zápase istanbulského derby súpera deklasovalo 108:66 a šlo o najvyššie víťazstvo, aké sa kedy zrodilo v histórii ich meraní síl. 42-bodová facka zafungovala ako budíček a po tesnom výsledku 90:92 bola séria vyrovnaná. Dianie sa tak presťahovalo do domovského stánku pätnásťnásobného šampióna z predmestia Ataköy a modrí to dotiahli ku víťazstvu o osem a deväť bodov.

Už po zadefinovaní poradia základnej časti bolo nepravdepodobné, že sa zopakuje finále medzi Anadolu a Fenerbahce, čo otvorilo priestor ďalším. Po ôsmich rokoch si finále zahrá Pınar Karşıyaka zo západného pobrežia krajiny. Veci sa pritom dlho javili tak, že po pätnástich rokoch dostane šancu zabojovať o titul ankarský Türk Telekom B.K., ktorý vyhral základnú časť, ale už vo štvrťfinálovej sérii nečakane stratil jeden zápas proti Galatasarayu. Klímu v kabíne značne pokazili aj zverejnené pokročilé rokovania o odchode trénera Erdema Cana aj kľúčových hráčov Tyriqua Jonesa a Erkana Yilmaza. V semifinále Türk Telekom síce viedol 1:0, ale druhý domáci zápas stratil a Pinar následne domácimi triumfami 84:81 a 94:90 spustil postupové oslavy.

Program finálovej série Süper Lig 2022/23:
16. júna o 19:00: Anadolu Efes - Pinar Karsiyaka
15. júna o 19:00: Anadolu Efes - Pinar Karsiyaka
17. júna o 17:00: Pinar Karsiyaka - Anadolu Efes