Program
Basketbal - 06.06.2023 15:41

Možnosťou je aj finálové El Clásico. Liga Endesa je v semifinále

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport
Liga Endesa

Španielska basketbalová liga vstupuje do semifinálovej fázy a zloženie top štvorky je z troch štvrtín identické ako minulý rok. Jedinou zmenou je Baloncesto Málaga, ktorá v tejto fáze nahradila Baskoniu. Lákadlom je aj potenciálne finále medzi Realom Madrid a Barcelonou. Tieto dve mužstvá obsadili prvé a tretie miesto dlhodobej časti a bez väčších problémov zvládli svoje štvrťfinálové série, hrané na dve víťazstvá.

Katalánci pokorili Valenciu, kým hráči z hlavného mesta zdolali Gran Canariu. Najväčšie prekvapenie prvého vyraďovacieho kola pripravil Joventut Badalona, ktorý šiel do play-off až zo siedmeho miesta, no vyšliapol si na Cazoo Baskonia 2:0. Rovnako dva duely stačili aj na vyriešenie série štvrtého proti piatemu, kde Unicaja vyradila Tenerife.

Titul obhajuje Real Madrid, ktorého cesta sa zatiaľ podobá na tú minuloročnú. Aj vtedy končil základnú časť v barcelonskom tieni, ale nasledovali víťazstva 2:0, 3:0 a finálový triumf 3:1 nad katalánskym rivalom. Tento rok stojí zverencom Matea Chusa v ceste Joventut Badalona s našim reprezentantom Vladimírom Brodzianskym. Pre "biely balet" ide o jedného z obľúbených súperov a zdolať ho dokázal v šiestich meraniach síl po sebe. Bodovo Madričanov ťahá najmä Bosniak Džanan Musa, francúzsky reprezentant Guerschon Yabusele a Kapverďan Edy Tavares.

Druhú dvojicu tvorí FC Barcelona a Unicaja, pričom táto séria má menej výrazného favorita. Celok z Málagy je tohtoročným víťazom Pohára a na svojej ceste zdolal Real aj Barcu. Z najaktuálnejších štyroch súťažných súbojov sa obaja tešili dvakrát. S ohľadom na individuality bude veľa záležať na tom, koľko toho nahádže barcelonský Nikola Mirotić, bývalý hráč Chicaga či New Orleans, argentínska hviezda Nicolás Laprovíttola aj ako z opačnej strany zakontrujú Američania Tyson Carter a Kendrick Perry, hájaci farby andalúzskeho tímu.

Tagy: Španielsko