Program
Basketbal - 29.05.2023 10:51

Basketbalové družstvo pred ME dvakrát vyzvalo Izrael

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Naša ženská basketbalová reprezentácia v týždni absolvovala dva domáce prípravné zápasy s hostiteľom najbližšieho európskeho šampionátu a odniesla si bilanciu 1-1. Vo štvrtok v Piešťanoch zverenky Juraja Suju prehrali s Izraelom 74:87, no v sobotnej odvete už boli úspešnejšie a vyhrali 77:76. Pre naše súperky to je súčasť prípravy na júnové Majstrovstvá Európy, ktoré organizujú spoločne so Slovinskom. Pred ich štartom si ešte zahrajú s Gréckom a Nemeckom. Naše dievčatá si na tomto turnaji rovnako zahrajú a najbližšie sa predstavia na začiatku júna dvakrát v Lotyšsku a následne dvakrát nastúpia na českej pôde.

Po prvom zápase kouč Juraj Suja hovoril o ťažkých nohách v úvode prípravy a výkon bol na míle vzdialený od optimálneho stavu. Víťazná odveta mu výrazne náladu nezlepšila. "Mali sme určitú útočnú kontinuitu od začiatku zápasu, súper nám neodskočil tak, ako tomu bolo vo štvrtok, keď z toho bol dvojciferný rozdiel. Zatiaľ nie som spokojný s osobnou obranou, pozitívom bola dobrá zónová defenzíva, ale naše individuálne činnosti, disciplína, proste rozhodnutia v obrane, sú na veľmi nízkej úrovni," povedal novinárom. Rozohrávačka Nikola Dudášová vo dvoch dueloch nahádzala 32 bodov, Terézia Páleniková odohrala dve 17-bodové vystúpenia. "Chceli sme sa odraziť od prvého zápasu s Izraelom. Mali sme pred stretnutím video, na ktorom nám tréneri povedali, v čom sme robili najväčšie chyby. Nechceli sme hneď, aby sa zmenilo všetko, ale chceli sme, aby bol viditeľný progres. Myslím si, že bol, ale aj tak to musí byť oveľa lepšie, hlavne v obrannej časti," pragmaticky konštatovala hráčka maďarského Szekszardu.

Slovensko sa na ME kvalifikovalo na prelome kalendárnych rokov 2021 a 2022 v konkurencii Talianska, Luxemburska a Švajčiarska. Veľmoc z Apeninského polostrova síce za seba nedostalo, no v tabuľke druhých tímov sa zmestilo medzi kvarteto z desiatich postupujúcich. V ére samostatnosti je to už naša dvanásta účasť na finálovom turnaji EuroBasket. V minulosti sme ukoristili jedno striebro a jeden bronz, v roku 2021 z toho bolo trináste miesto.