Program
Basketbal - 17.05.2023 12:29

Bunda za tri milióny? Do dražby ide Jordanova olympijská

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Extrémne drahý, ale exkluzívny kúsok môžu získať do svojej skrine športoví nadšenci. Do dražby sa totiž chystá bunda Michaela Jordana z Letných olympijských hier 1992 v Barcelone, kde basketbalový tím USA nenechal nič na náhodu a do akcie poslal káder nabitý hviezdami. Legendárny Jordan mal bundu na sebe počas medailového ceremoniálu potom, ako jeho partia vo finále pokorila Juhosláviu. Retro kúsok Reebok červeno-bielo-modrej farby je v dobrom stave a vyše tridsať rokov bol vo vlastníctve Briana McIntyrea. Očakáva sa, že nového majiteľa môže nájsť za čiastku blízku trom miliónom amerických dolárov.

"Mal som z nej veľkú radosť, teraz však nastal ten správny čas, aby putovala do aukcie. Je ľahšie dať takého veci do dražby ako ich nechať mojim deťom. Michael o mojom rozhodnutí vie," povedal bývalý basketbalový funkcionár a člen realizačného tímu reprezentácie Spojených štátov. Príbeh reprezentácie USA z Barcelony je známou vecou. Do roku 1988 nikdy nechýbal vo finále mužského olympijského turnaja a zdolaný v ňom bol jediný raz. V Soule však prehral semifinále so Sovietmi a bral len bronz, ktorý bol historicky najhorším umiestnením. O štyri roky do Barcelony preto musel prísť tím, ktorý toto zlyhanie odčiní a do akcie šli najväčšie hviezdy vtedajšej NBA, ako Larry Bird, Magic Johnson, David Robinson či práve Jordan.

Trojmiliónová bunda sa niekomu môže zdať ako šialenstvo, no minulý rok sa v dražbe vyšplhal dres Diega Maradonu z finále futbalových MS 1986 na sumu 8,95 milióna amerických dolárov. Hraný dres Kobeho Bryanta z hviezdnej sezóny 2007/08 potešil fanúšika za 5,8 milióna a desaťmiliónovú hodnotu mal pre víťaza aukcie dres Michaela Jordana z jeho "Last Dance" sezóny.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora