Program
Basketbal - 12.05.2023 09:43

Elitné basketbalové ligy sú na prahu play-off. Joventut a Anadolu sa trápi

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Španielska a turecká mužská basketbalová liga sú podľa všetkých zdrojov dvomi najkvalitnejšími národnými ligami v Európe. Dobrou správou je, že vybrané zápasy z nich si môžete pravidelne vychutnať v priamych prenosoch televízie Joj Šport. Inak tomu nebude ani v čase, kedy základné časti oboch týchto súťaží nezadržateľne spejú do svojho záveru a pokračovať sa bude vyraďovacími bojmi. Prvenstvá v nich obhajuje Real Madrid a Fenerbahce Istanbul, pričom o oboch platí, že na rozdiel od minulej sezóny sa v pretekoch dlhodobej časti teraz držia trochu v úzadí.

Vybrané basketbalové zápasy zo Španielska a Turecka sledujte na Joj Šport

Madridský klub pred rokom oslavoval už svoj 36. majstrovský titul a je historicky najúspešnejším celkom. Žlto-modrí Istanbulčania sa tešili trinásty raz, čo je v Turecku tretie najvyššie číslo. Základná časť Ligy Endesa tento rok speje k tomu, že ju ovládne niekto z dvojice FC Barcelona - Cazoo Baskonia, hoci rozdiely sú veľmi malé a Real mimo hry o "pole position" určite nie je. Veľmi podobne možno opísať aj situáciu Fener, ktorých hlavnými konkurentmi sú novšie zjavy medzi tureckou elitou. Pınar Karşıyaka síce má na konte dva majstrovské tituly, no minulý rok len tesne postúpil do play-off a vypadol vo štvrťfinále. Ankarský Türk Telekom Basketbol Kulübü sa teší z čerstvých finančných injekcií a na medaily útočí ako jedenásty tím minulej sezóny.

Popredné mužstvá z oboch týchto líg tradične majú svoje povinnosti počas celej sezóny aj v prestížnej Eurolige, kde sa ligovým formátom konfrontujú tímy z deviatich rôznych krajín. Španielsko malo tento rok štyroch reprezentantov, Turecko dvoch. Počty sa aktuálne rapídne znižujú, keďže euroligová sezóna smeruje do semifinále. Real obhajuje striebro po finálovej prehre s Anadolu Efes, no ďalší z istanbulských celkov prežíva o poznanie horší rok. Ten sa prejavil neúčasťou vo vyraďovacej časti Euroligy a záver programu domácej ligy potrebuje zvládnuť na to, aby z úzadia neútočil aj na fóre Süper Lig.

Základná časť Ligy Endesa končí v predposlednú májovú sobotu, po ktorej sa ešte hrajú dve dohrávky. Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi napíše bodku za dlhodobou časťou už v druhú májovú sobotu. Obe súťaže pokračujú formou štvrťfinále play-off, v ktorom si zahrá osmička najlepších. Chýbať nebude FC Barcelona s Kylom Kuricom a Tomášom Satoranským ani Joventut Badalona s Vladimírom Brodzianskym.