Program
Basketbal - 30.04.2023 09:01

Programom na leto basketbalistov tretia fáza predkvalifikácie

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Mužská basketbalová reprezentácia pozná svoj zápasový program na júl a august. Prebiehať bude v znamení kvalifikácie Majstrovstiev Európy 2025, kde Slováci figurujú v tretej fáze predkvalifikácie, ktorá pozostáva z dvanástich reprezentácií. Tie boli rozdelené do štyroch základných skupín a zverenci trénera Aramisa Nagliča narazia na Rumunsko a Albánsko. Ide o našu poslednú šancu, ako si zahrať "riadnu" kvalifikáciu ďalšieho kontinentálneho šampionátu, ktorého spoluorganizátormi bude Cyprus, Fínsko, Lotyšsko a Poľsko. Februárová štvorzápasová víťazná šnúra v druhej fáze kvalifikačných bojov na to nestačila.

Slováci boli pri žrebe v druhom výkonnostnom koši s tímami, ktoré neuspeli v prvej a druhej fáze predkvalifikácie ME 2025. Najsilnejším mužstvom bude Rumunsko, zatiaľ čo Albánci budú papierovo najslabším celkom tejto partie. Rumunsko bolo našim súperom už pred štyrmi rokmi a výsledkom boli prehry 68:85 a 74:77. Proti Albánsku náš tím, vtedy ešte v diametrálne odlišnom zložení v roku 2016, v domácom prostredí vyhral deväťbodovým rozdielom a u súpera padol o sedem bodov. "Rumunsko si určite zaslúži rešpekt. O Albánsku nemám moc informácií, ale v dnešnej dobe už každý vie hrať basketbal. Teraz budeme s realizačným tímom získavať prvé informácie. Prvé dojmy zo žrebu sú pozitívne, ale pôjdeme od zápasu k zápasu, skromne a bez veľkých vyhlásení," povedal v reakcii na žreb Aramis Naglić.

Pokračujúci program basketbalovej kvalifikácie sledujte na Joj Šport

Postupujú len víťazi každej skupiny. Každý s každým absolvuje dva vzájomné zápasy, v rozpätí od 19. júla do 5. augusta. Začíname dôležitým súbojom na rumunskej pôde, následne doma privítame Albáncov aj Rumunov a končíme u papierovo hratelnejšieho súpera. Papierovo najsilnejšími tímami bez istej miestenky sú Bulhari, Švajčiari a Rumuni. Bulharský tím bol súčasťou Majstrovstiev Európy v roku 2022, Rumuni naposledy v roku 2017. Slovensko si medzi elitou pri súčasnom formáte nikdy nezahralo.

Tretia fáza predkvalifikácie ME 2025 (19. júla – 5. augusta):
G-skupina: Chorvátsko, Luxembursko, Írsko
H-skupina: Švajčiarsko, Dánsko, Kosovo
I-skupina: Rumunsko, Slovensko, Albánsko
J-skupina: Bulharsko, Rakúsko, Nórsko

Ostávajúci program Slovenska v predkvalifikácii ME 2025:
22. júla: Rumunsko - Slovensko
26. júla: Slovensko - Albánsko
2. augusta: Slovensko - Rumunsko
5. augusta: Albánsko - Slovensko