Program
Basketbal - 25.04.2023 16:51

Spokojnosť s basketbalovou sezónou v Piešťanoch aj Banskej Bystrici

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/TASR

Slovenská basketbalová liga má pred sebou ešte zhruba dva týždne akcie, kým ženy už majú pre ročník 2022/23 hotovo. Finálovú sériu obstarali dve družstvá, ktoré ste mohli v našich priamych prenosoch sledovať aj v pohárovej Európe, keďže Piešťanské Čajky aj Slávia Banská Bystrica boli súčasťou Európskeho pohára FIBA. Domáce ligové finále malo jednoznačný priebeh, Piešťany vyhrali 3:0 na zápasy a najvyrovnanejšie zo stretnutí skončilo dvanásťbodovým rozdielom. Pre tím z Trnavského kraja je to historicky najúspešnejšia sezóna, pretože v nej získal double. K januárovému triumfu v Pohári pridal aj ligový primát.

Čajky dokonca ligu zvládli bez jedinej prehry a do víťazného konca dotiahli všetkých 28 zápasov. V play-off postupne výsledkom 2:0 vyradili UMB Banská Bystrica, 3:0 Young Angels Košice a rovnako po trojzápasovom boji aj ambiciózneho nováčika, ktorý v lige zaujal miesto ŠKP 08. "Fantázia, pred domácimi fanúšikmi, veľmi sa z toho teším. Zápas bol pre mňa veľmi náročný, hlavne psychicky. Som nesmierne rád, že sme ho zvládli a dokázali to obhájiť pred domácimi priaznivcami. Finálová séria bola ťažká. Vedeli sme, že Banská Bystrica nebude mať čo stratiť. Musím vyzdvihnúť veľký prínos Žofie Hruščákovej do tímu. Stále ukazuje obrovskú kvalitu, robila nám značné problémy, ale nakoniec sme to zvládli," spokojne skonštatoval Peter Jankovič.

Piešťany premiérovo obhájili majstrovský titul a napodobnili Košičanky zo sezóny 2015/16, kedy prešli sezónou bez prehry. "Je to veľká vec. Svoje prvé veľké finále som s Košicami prehral práve proti Piešťanom, takže si to veľmi vážim, že som mohol byť súčasťou tohto a zvládli sme to. Veľké ďakujem dievčatám za to, že žiaden zápas nepodcenili, išli naplno a chceli hrať aj v relatívne ľahkých zápasoch. Je to hlavne vďaka im, pretože ony si to museli odbehať, odmakať a počúvať moje reči o tom, ako to musia a nemôžu nič podceniť," dodal Jankovič.

Vyslovené sklamanie nepanuje ani v banskobystrickom tíme. Družstvo trénerky Zuzany Žirkovej za sebou nechalo Ružomberok aj Košice. "Bol to poloprofesionálny klub, ale ciele boli trochu iné. Musela teda prísť razantná zmena, ktorá nejakým spôsobom prišla. Od niečoho sme sa odrazili a ja verím, že pôjdeme ešte vyššie. Pre túto sezónu bolo cieľom finále, preto som prišla. Som vďačná tomuto tímu a všetkým, že sa nám to napokon podarilo. Myslím si, že je to dobrá robota. Verím, že v budúcej sezóne sa opäť pobijeme o titul," odhodlane zhrnula sezónu kormidelníčka. Účastníčky Federálneho pohára, Eurocupu a druhý tím z Pohára aj ligy hľadí už na ďalšie méty. "Dievčatá nehrali v živote takéto zápasy, ako hrali napríklad teraz vo finále, respektíve Eurocupe. Sú to pre nich neskutočné skúsenosti, možno niekedy aj do reprezentácií. Je to dobré pre slovenský basketbal, že v nás rastie vyzývateľ pre Piešťanské Čajky," dodala medailistka z ME, trojnásobná víťazka Euroligy a účastníčka Olympijských hier v Sydney.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: extraliga