Program
Basketbal - 18.03.2023 19:43

Päťdesiatke najbohatších športovcov histórie kraľuje Jordan

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Svetlo sveta uzrel ďalší z populárnych rebríčkov najbohatších športovcov. Tento sa však od každoročného výpočtu Forbes líši a portál Sportico, zameraný na športový biznis, zverejnil výber päťdesiatich najbohatších športovcov v histórii. Na prekvapenie, nie sú to len velikáni súčasnej doby, ktorých príjmy sú násobne vyššie ako tie zo začiatku milénia. V top desiatke sú viaceré už neaktívne postavy a na prvom mieste je Michael Jordan, ktorý svoju kariéru ukončil pred dvadsiatimi rokmi. Počas hádzania lôpt do koša však svoje peniaze "nerozflákal" na luxus, ale stihol si nahonobiť obdivuhodné úspory. Tie každoročne dáva pocítiť aj na svoje narodeniny štedrým benefičným darom.

Exkluzívna zmluva so športovou značkou Nike navyše môže za to, že Jordanov náskok na čele rastie a za rok 2022 mal zarobiť 180 miliónov dolárov. Čiže o viac ako tretinu v porovnaní s Lionelom Messim. Od draftu v roku 1984 basketbalová legenda zarobila cez tri miliardy dolárov a práve to je číslo, ktoré ho usadilo na čelo výberu. Jeho najbližšími prenasledovateľmi sú golfisti. Fenomenálneho Tigera Woodsa v top päťke sprevádza aj Arnold Palmer a Jack Nicklaus, spoločne s futbalistom Cristianom Ronaldom. Majetok portugalského futbalistu, zarobený za celú kariéru, web odhaduje na 1,58 miliardy dolárov. Medzi najbohatšími desiatimi ešte možno vypichnúť azda najväčšiu hviezdu súčasnej NBA LeBrona Jamesa, boxerskú legendu Floyda Mayweathera či tenisového kráľa Rogera Federera.

Rebríček top 50 zahŕňa aj jedno ženské meno, a to Serenu Williamsovú. Bývalá americká tenistka je na 38. mieste, keďže si počas svojho pôsobenia na kurtoch zarobila 600 miliónov dolárov. Pred ňou sa nachádza napríklad Michael Schumacher, David Beckham, Mike Tyson, Neymar, Lewis Hamilton, Tom Brady, Valentino Rossi, Rafael Nadal, Conor McGregor či Fernando Alonso. Aby sa športovec zmestil do tohto historického výberu, zarobené musel mať minimálne 430 miliónov. Na tejto hranici sa nachádza pästiar Canelo Alvárez či basketbalista James Harden. Celkovo vo výbere nájdeme dvadsať stále aktívnych športovcov. Prevahu majú spokojní dôchodcovia, z ktorých najdávnejšie súťažné časy má za sebou George Foreman, ktorý posledný zápas odboxoval v roku 1997 a následne sa objavil v niekoľkých filmoch a svoje meno spojil napríklad aj s veľkým výrobcom domácich spotrebičov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora