Program
Basketbal - 26.02.2023 19:39

Postupové karty sme neudržali. Kvalifikácia pokračuje treťou fázou

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenské národné basketbalové mužstvo malo veľmi zlý vstup do druhej fázy kvalifikácie Majstrovstiev Európy 2025, keď štyrikrát prehralo. Až od novembrového programu sa veci obrátili na lepšie a až do posledného hracieho dňa vďaka tomu bolo v hre o jedno priame postupové miesto na šampionát. Držali sme však oveľa horšie karty ako Severné Macedónsko, nad ktorým sme potrebovali vyhrať vzájomný zápas aspoň o päť bodov, potom uspieť v Dánsku a dúfať v severomacedónsku prehru proti Nórom. Naplnili sa len dve tretiny vytúženého scenára. Ku výhre nad Balkáncami 82:73 v Leviciach sme pridali vydretý triumf v Dánsku 72:71, ale výsledok z Osla nás nepotešil.

Severné Macedónsko vyhralo v Nórsku 79:41 a stalo sa tak víťazom našej D-skupiny. V nej vyhralo päť zo šiestich zápasov. Slováci s bilanciou 4-2 berú druhé miesto a presúvajú sa tak do tretej fázy kvalifikácie, podobne ako konkurenti zo severu Európy. Z nej už sú šance na postup výrazne nižšie, pretože o posledné štyri miestenky sa budú hlásiť všetci neúspešní kvalifikanti z doterajších fáz. EuroBasket 2025 sa bude konať v Lotyšsku, Fínsku, Poľsku a na Cypre

Priebežná postupová miestenka tak patrila Slovensku len približne dve hodiny, čo bol rozdiel v čase zápasu Dánsko - Slovensko a Nórsko - Severné Macedónsko. Mužstvo Aramisa Nagliča malo proti Dánom pomalší rozbeh s nepresnosťami na oboch stranách. Dáni boli súčasťou už prvej kvalifikačnej fázy, z ktorej sa len tí najlepší dostali do ďalšieho predkvalifikačného kola. Zo šiestich zápasov vyhrali len jeden a proti Slovensku siahali na nečakané body. Cez polčasovú prehrávku sme prehrávali o dva body a aj po nej sa obe strany na každý svoj kôš výrazne nadreli. Do štvrtej štvrtiny sme šli za vedenia 59:49, no veľký domáci tlak nás oň takmer pripravil. Brodziansky v poslednej minúte korigoval stav na 70:71, aby následne Šimon Krajčovič premenil svoje dva trestné hody a Dánsko zo svojho posledného útoku už neskórovalo.