Program
Basketbal - 23.02.2023 09:16

Slovensko v posledných dvoch dueloch o postup na EuroBasket

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Dve víťazstvá a dve prehry má na konte slovenské národné basketbalové mužstvo v skupine predkvalifikácie Euro Basket 2025. Pred nami sú posledné dva duely a prípadné dve získané víťazstvá nám môžu vložiť do rúk priamu postupovú miestenku na kontinentálny šampionát. Súpermi zverencov Aramisa Naglića bude výber Severného Macedónska a Dánska. V prvom prípade sa predstavíme na domácej levickej palubovke, druhý sa odohrá v primorskom meste Naestved, neďaleko Kodane. Postupové šance nie sú výlučne v našich rukách a stačiť nám teoreticky nemusia ani spomenuté dve víťazstvá. Prepočítavať sa bude do poslednej minúty.

Aj tentoraz do skladby našej štrnásťčlennej zostavy, z ktorej dvanásť hráčov bude tvoriť finálnu nomináciu, zasiahli absencie. K dispozícii nie je Mário Ihring ani Richard Körner. "Výber hráčov nie je taký veľký, aby sme mali problém s výberom. Kto je k dispozícii, tak príde. Možno dvaja-traja hráči neprišli z nejakých dôvodov. Vybrali sme tých, u ktorých si myslíme, že majú momentálne dobrú formu. Mário Ihring je pre nás veľmi dôležitý, som za neho osobne aj smutný, že sa zranil. Spolu s Brodzianskym je našim najlepším hráčom v reprezentácii, takže sa musíme adaptovať na jeho absenciu," pragmaticky zhrnul tréner Aramis Naglić.

Chorvát na slovenskej lavičke stále pevne verí v postup a sľubuje, že oň naši basketbalisti tvrdo zabojujú. Do novembra to pritom vyzeralo s našimi šancami veľmi bledo a až výhry nad Dánskom a Nórskom nás vrátili do hry o postup v pomerne vyrovnanej skupine D-skupine. Postupuje len víťaz skupiny, k čomu má zatiaľ najbližšie Severné Macedónsko s bilanciou 4-0. Tohto súpera potrebujeme zdolať aspoň päťbodovým rozdielom, aby v náš prospech vypovedal vzájomný zápas. Následne potrebujeme zvládnuť aj súboj s Dánskom, ktoré zatiaľ v tejto skupine nikoho neporazilo. Prípadný neúspech Slovensko posunie do augustovej tretej fázy predkvalifikácie, kde sa konfrontujú všetky neúspešne tímy z prvej a druhej fázy.

Širšia nominácia Slovenska na zápasy predkvalifikácie ME 2025 proti Severnému Macedónsku (23. februára) a Dánsku (26. februára):
hráči: Šimon Krajčovič (Eisbären Bremerhaven), Samuel Volárik, Martin Danielič (obaja BC Komárno), Dalibor Hlivák, Michael Fusek, Viktor Juríček (všetci Spišskí Rytieri), Martin Bachan, David Abrhám (obaja Patrioti Levice), Jakub Mokráň (BK Opava), Marek Doležaj (WWU Baskets Münster), Matej Majerčák (NH Ostrava), Dávid Novák (ERA Basketbal Nymburk), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona), Timotej Malovec (OKK Belehrad)
tréner: Aramis Naglič, asistenti trénera: Michal Madzin, Zlatko Jovanovič

Záverečné dva zápasy druhej fázy predkvalifikácie sledujte na Joj Šport:
štvrtok 23. februára o 18:00: Slovensko - Severné Macedónsko
nedeľa 26. februára o 15:30: Dánsko - Slovensko