Program
Basketbal - 13.02.2023 10:41

Postup na európsky šampionát spečatený

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Slovenské basketbalistky vysokým víťazstvom na záver kvalifikačnej H-skupiny potvrdili postup na Majstrovstvá Európy. V poslednom zápase v boji o účasť na záverečnom turnaji narazili v piešťanskej Diplomat Aréne na Luxembursko, ktorému nedali žiadnu šancu. Po výsledku 114:59 sa zverenkyne trénera Juraja Suju radujú z celkovo trinásteho postupu na európsky šampionát.

Zápas, ktorý Slovensko potrebovalo vyhrať, sa začal ofenzívne, keď si hneď v prvej štvrtine vybudovalo deväťbodový náskok. Aj druhá štvrtina patrila domácim basketbalistkám, pričom zvýšili vedenie a do polčasovej prestávky šli s pohodlným 28-bodovým náskokom. V ďalšej časti duelu tak stačilo kontrolovať priebeh, čo Slovenky podčiarkli neustálou silnou ofenzívou. Konečný výsledok 114:59 bezpečne stačil na postup z druhého miesta H-skupiny, ktorú ovládlo suverénne Taliansko. Svoju spokojnosť po zápase neskrýval ani tréner slovenskej reprezentácie Juraj Suja: "Veľmi sa tešíme, že sa nám opäť podarilo postúpiť na majstrovstvá Európy, pretože je čoraz väčšia konkurencia v Európe. Vážime si, že sa to podarilo. Sledovali sme ostatné výsledky a už pred zápasom sme vedeli, že ako sa veci majú a že nám bude stačiť akékoľvek víťazstvo."

Oba tímy sa tak predstavia medzi šestnástkou najlepších v júni tohto roka v slovinskej Ľubľane a izraelskom Tel Avive. Práve tieto dve mestá budú hostiť Majstrovstvá Európy, na ktorých sa Slovensko predstaví už po trinástykrát. Doposiaľ je našim najlepším umiestnením druhé miesto z roku 1997, keď sme vo finále nestačili na Litvu. Poslednú účasť zaznamenalo Slovensko pred dvoma rokmi v Paríži a Valencii, pričom z toho bolo až trináste miesto. Radosť z postupu by tento rok mohli naše reprezentantky pretaviť v lepší výsledok. Po zápase s Luxemburskom ju neskrývala ani Terézia Páleníková: "Som nadšená, pretože si myslím, že patríme na Európu. Potvrdili sme to aj napriek tomu, že sme nemali počas každého okna všetky hráčky. Potvrdili sme našu dominanciu, som veľmi spokojná, šťastná a teším sa."

Slovensko - Luxembursko 114:59 (58:30)
Zostava a body Slovensko: Mištinová 25, Páleníková 22, Stašová 16, Jakubcová 15, Oroszová 9 (Martišková 13, Tarkovičová 6, Moravčíková 5, Moravčíková 3, Buknová a Remenárová po 2, Svetlíková 1, Havranová 0) - najviac bodov Luxemburska: Etuteová a Skrijeljová po 13, Mossongová 11.
Rozhodovali: Tóthová (Maď.), Stalaučinskaité (Lit.), Skorek (Poľ.), 900 divákov.