Program
Basketbal - 09.02.2023 12:24

Druhé víťazstvo Patriotov v Európskom pohári na postup nestačilo

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Levickí basketbalisti uzavreli svoje účinkovanie v tohtoročnom Europe Cupe FIBA víťazstvom. Nad "domácim" Budiveľnikom Kyjev v talianskom Veroli 82:72 a zaznamenali tak druhé víťazstvo v rámci svojho pôsobenia v druhej fáze skupinovej časti. Bilancia dvoch víťazstiev a štyroch prehier im na postup nestačila a usadili sa na treťom mieste. Hoci ukrajinsko-slovenský duel mohol byť kľúčový pri rozdávaní postupových kariet, k tomu slovenským tím potreboval pomoc z Fínska. Karhu Basket však týždeň pred týmto zápasom Kyjevčanom podľahol, čím dostal Budiveľnik istotu bez ohľadu na výsledok s Patriotmi.

Už úvodné minúty naznačovali, že by Levice mohli mať navrch. Hoci dianie sprevádzalo množstvo stratených lôpt, ofenzívny basketbal uzatváral prvú desaťminútovku so stavom 25:21 pre Levice. Do polčasovej prestávky domáci viackrát vyrovnali, dokonca aj otočili, ale po prestávke a zmene strán mal opäť navrch tím Michala Madzina a vytvoril si definitívny náskok desiatich bodov. "Vynikajúci výsledok. Veľmi ťažký priebeh, mali sme veľké problémy s faulami, hlavne podkošových hráčov. Extrémna bojovnosť a tímový duch pomohli k tomu, aby sme tento zápas zvládli. Veľká pochvala všetkým na palubovke, že sa 'rozsekali' pre celý tím. Teraz, keď sa spätne vrátime k domácim zápasom, tak vidíme, že rozhoduje každý bod, doskok pri vyrovnanosti. Rozlúčili sme sa najlepším spôsobom, dvoma výhrami na súperových ihriskách. Na to budeme spomínať," našiel pozitívna levický kouč.

Za celé pôsobenie v tohtoročnom Európskom pohári Levice vyhrali päť z dvanástich zápasov. V prvej fáze turnaja si poradili s Opavou, Keravnosom a Botevgradom. Aj vtedy platilo, že silnejšiu mali odvetnú fázu a po prehrách v prvom meraní síl prišiel víťazný duel proti každému so súperov. "Začiatok bol nekoncentrovaný, urobili sme tam nejaké chyby a dostali sme v prvom polčase veľa bodov. Súper nás trestal za chyby, vytvoril si tak náskok, ale našťastie nebol vysoký. Dokázali sme sa vrátiť a vybojovať víťazstvo. Sme radi, že sa nám podarilo ukončiť skupinu víťazstvom a celkové pôsobenie v Európskom pohári FIBA. Sme spokojní," zhrnul po zápase Martin Bachan. Traja najlepšie bodujúci hráči v zápase boli Levičania. Tre McCallum, Draško Knežević a Miha Lapornik nastrieľali 20, 15 respektíve 14 bodov, pričom Američan pridal ja veľmi slušných sedem doskokov.

BC Budiveľnik Kyjev – Patrioti Levice 72:82 (44:41)
TH: 17/12 – 20/12, Fauly: 22 - 21, Trojky: 4 - 10, Rozhodovali: Stoica (Rum.), Manuel Rodriguez (Šp.), Perciavalle (Tal.), štvrtiny: 21:25, 23:16, 16:21, 12:20.