Program
Basketbal - 08.02.2023 22:11

Obraty Rytierov aj Komárna. Obaja postupujú do Final Four

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Basketbaloví Rytieri zo Spiša aj BC Komárno dosiahli veľký úspech a postúpili do semifinále Alpsko-Jadranského pohára. Obaja to zabezpečili skvelým štvrťfinálovým obratom proti českému respektíve chorvátskemu súperovi a hoci pred dvomi týždňami vonku padli celkom výrazným rozdielom, pred vlastnými fanúšikmi si v stredu všetko vynahradili. Viac rezonoval obrat Spišiakov, ktorí prehrali v českých Pardubiciach štrnásťbodovým rozdielom. Doma však uspeli výsledkom 97:80. Ústrednou postavou bol Američan Patrick McGlynn, ktorý nahádzal neskutočných 45 bodov a nadviazal na vynikajúce výkony z domácej SBL. Komárno proti chorvátskej Šibenke mazalo manko siedmich bodov a hoci bol po prvom polčase rozdiel v súčte skóre ešte väčší, dianie nakoniec strhli na svoju stranu so skóre 89:87.

Alpe Adria Cup mal slovenského víťaza už minulý rok, keď Levice vo vlastnej hale vyhrali nad Pardubicami. Aj vtedy si semifinále zahrali dve slovenské mužstvá a Spišská Nová Ves neprešla práve cez Pardubičanov. Tohtoročný príbeh môže byť iný. Okrem McGlynna sa na obrate dvojciferným počtom nahádzaných bodov predviedol aj Lautaro López a Michael Fusek. Mimoriadne ofenzívnu prvú štvrtinu Rytieri doma prehrali, no druhá im patrila pomerom 24:7. V úvode druhého polčasu viedli aj 16-bodovým rozdielom, čo Česi nachvíľku okresali na tri. V závere manko opäť narástlo a vabank hosťom nevyšiel, vďaka čomu ostal v platnosti postupový rozdiel.

Okrem priebežného lídra slovenskej ligy sa takto ďaleko prebil aj jej štvrtý celok. Komárno, na rozdiel od Spišskej, šlo do play-off z pvého miesta svojej skupiny a do cesty sa mu postavila papierovo priechodnejšia Šibenka. Tá pred rokom stroskotala už v základnej skupine, no v nej čelila obom neskorším finalistom. Chorvátske mužstvo strhlo dianie prvého duelu na svoju stranu dominantnou druhou štvrtinou a dlho sa zdalo, že náskok siedmich bodov uháji aj pri Dunaji. Po polčase bola vo vedení a desať minút pred koncom vyhrávalo Komárno o jeden kôš. Lenže v záverečnom dejstve to zverencom Zlatka Jovanovića padalo o poznanie viac a dočkali sa veľkého úspechu v pohárovej Európe. Lídrom individuálnych zápasových štatistík bol rozohrávač Demarkus Stuckey s 28 bodmi. Veľmi dobrými číslami sa predviedol aj jeho krajan Shane Gatling s 19 bodmi a 6 doskokmi.

Elitnú štvoricu v Alpsko-Jadranskom pohári 2022/23 dopĺňa popri Spišských Rytieroch a BC Komárno poľská Dabrowa Gornizca (vyradila Temešvár) a rakúsky tím Vienna Basket (po výhre nad Děčínom).

Odvety štvrťfinále Alpe Adria Cupu 2022/23:
Spišskí Rytieri - BK Kvis Pardubice 97:80 (výsledok prvého zápasu 59:73, postupuje Spišská Nová Ves)
BC Komárno - GKK Šibenka 89:78 (výsledok prvého zápasu 71:78, postupuje Komárno)