Program
Basketbal - 31.01.2023 21:24

Dočkali sa! Levice senzačne vyhrali v Haife a sú v hre o postup

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Parioti Levice sa postarali o obrovský úspech pre slovenský basketbal. Vo svojom predposlednom vystúpení v J-skupine druhej fázy Európskeho pohára FIBA pokorili domáci Hapoel Haifa. Izraelský celok je pritom na papieri jasným adeptom na postup z tohto slovensko-ukrajinsko-izraelsko-fínskeho zoskupenia. Úradujúci majster Slovenska šiel do akcie s vedomím, že vyrovnané dianie v skupine stále živí nádej na postup medzi elitnú osmičku turnaja. Všetko aj napriek tomu, že svoje predošlé štyri duely prehral. Na Levičanoch bolo vidieť, ako veľmi sú na zápas motivovaní, čo sa chvíľami odrážalo na nervozite, chybách či emotívnych reakciách smerom k arbitrom. Hoci žlto-zelení necestovali do Haify v plnej sile, vezú triumf 74:64.

Od úvodnej štvrtiny bolo zrejmé, že pôjde o tesnú a vyrovnanú bitku. Levice zaznamenali prvý zápasový kôš, domáci následne viedli už štvorbodovým rozdielom, no prvá časť hry priniesla remízu 14:14. V druhej štvrtine bol hosťujúci celok lepší a nadobudol náskok jedenástich bodov, no o veľmi sľubnú situáciu prišiel v úvode druhého polčasu. Na poslednú štvrtinu sa šlo za stavu 53:54 a lepšie ju zvládli Patrioti. Slovinec Miha Lapornik sa prezentoval 21 bodmi a výborne mu sekundoval aj Tre McCallum a Ben Kovac. Prím na opačnej strane, podľa očakávaní, hrali americkí legionári.

Už v predošlých zápasoch si Patrioti vôbec nepočínali zle, no aby po nich ostal historicky cennejší zápis, potrebovali zaznamenať aspoň jedno víťazstvo. Doma pritom podľahli Haife o tri body, Budiveľniku Kyjev dokonca o jeden. Pre porovnanie, rumunská Craiova vo svojej skupine všetky doterajšie zápasy prehrala minimálne desaťbodovým rozdielom, pričom z Porta a Chemnitzu cestovala s vysloveným debaklom. "Uvedomujeme si, že tento zápas je vlastne duelom o všetko z pohľadu postupu. Musím však povedať, že do každého stretnutia sme šli s tým, že sa nepozeráme na nič iné, len aby sme urobili maximum pre víťazstvo. Tak tomu bude aj proti Haife," povedal ešte pred cestou agentúre TASR tréner Michal Madzin.

Postupová nádej Levíc teraz vedie cez víťazstvo nad kyjevským Budiveľnikom a Karhu zároveň musí udržať svoju stopercentnú bilanciu proti Hapoelu. Fínsky tím zvládol všetky štyri doterajšie duely a v prípade, že si túto bilanciu udrží, slovenský tím sa pre lepšie skóre vo vzájomných zápasoch s Izraelčanmi usadí na druhom mieste. A to by už bola skutočná rozprávka. Momentálne má slovenský zástupca šesť bodov, rovnako ako Kyjevčania. Haifa má o jeden viac, Karhu je 8-bodové. Úspechom Levíc bol už postup z prvej fázy, kde brali druhé miesto za cyperským Keravnosom a pod sebou udržali BK Opava aj Balkan Botevgrad.

Aj posledný zápas Patriotov Levice v skupine FIBA Eurocupu vám ponúkneme vo vysielaní Joj Šport:
streda 8. februára o 19:30: Budiveľnik Kyjev - Patrioti Levice