Program
Basketbal - 03.01.2023 12:09

Basketbalové El Clásico sledovalo 11-tisíc ľudí. Uspela Barca

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Špičkový európsky basketbal mali možnosť sledovať naši diváci v pondelok, kedy sme vám ponúkli španielske derby medzi Realom Madrid a Barcelonou. Zrodil sa výsledok, ktory zdramatizoval a vyrovnal tabuľku Ligy Endesa. Katalánsky tím totiž dobyl domovský stánok svojho súpera a na prvom mieste tabuľky ho bodovo dotiahol. Tretie Tenerife a štvrtá Baskonia stráca zhodne dva body. Barcelončania šli do duelu v lepšej forme, keď z najaktuálnejších ôsmich súťažných zápasov prehrali jediný. Madridský celok bol za rovnaké obdobie zdolaný trikrát a čerstvo za sebou mal euroligovú prehru s Baskoniou, ktorou uzatváral kalendárny rok a v tabuľke sa nachádza až na šiestom mieste.

Úvodná štvrtina naznačila, že pôjde o poriadne ofenzívny zápas a napadalo v nej až 54 bodov. O jediný kôš uspela Barcelona, hoci do polčasovej prestávky náskok stratila. Domáci sa chytili najmä na konci druhej štvrtiny, kedy z dvanástich zmien skóre bolo až deväť v ich prospech. Vo WiZink Center tak svietilo skóre 44:42. Divočina z úvodnej časti hry sa už do konca nezopakovala, no koše pribúdali najmä na strane hosťujúceho mužstva. 19 bodmi a šiestimi asistenciami sa blysol argentínsky reprezentant Nicolas Laprovittola, ktorý pred dvomi rokmi prestupoval práve medzi týmito dvomi tímami. Sekundoval mu 18-bodový Cory Higgins. Na strane Realu predviedol skvelý výkon Walter Tavares. Jeho 19 bodov a 11 doskokov však stačilo len na skirigovanie manka.

Real doma prehral 78:87 a šlo len o jeho tretiu prehru v prebiehajúcej ligovej sezóne. Duelu priamo z tribún prihliadalo 11 187 fanúšikov, pričom hala Palacio de Deportes de la Comunidad de Madrid má vyše sedemnásťtisícovú kapacitu. Pre dve slávne španielske športové značky šlo už o tretie meranie síl v prebiehajúcej sezóne. V septembri v Superpohári Real uspel po predĺžení, no duel v úvode programu Euroligy patril domácej Barcelone. Španielska liga má za sebou 14 duelov 34-kolovej základnej časti. Tá potrvá do konca mája a následne sa pokračuje cez play-off.