Program
Basketbal - 15.12.2022 16:26

Má na Euroligu či NBA. Španielsko ohúril trinásťročný Slovák

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Už čoskoro môže plniť titulky športových webov! Trinásťročný basketbalový talent Matúš Rybár je rodákom z Prievidze, no svoje kvality predvádza v Španielsku, kde zažiaril na uznávanom a rešpektovanom turnaji tejto vekovej kategórie. Šlo o kvalifikačný event Minicopa Endesa, ktorého dejiskom bola Valencia a náš mladík sa stal najužitočnejším hráčom turnaja. Španielsko je pritom domovom najkvalitnejšej národnej ligy Európy. Zároveň je úradujúcim majstrom Európy a jeho "devätnástka" brala z ostatného svetového šampionátu piate miesto. Jeden z najsledovanejších turnajov pre hráčov do štrnásť rokov proti sebe stavia najlepšie mládežnícke kluby, z ktorých každý môže pozvať jedného talentovaného cudzinca.

Matúša Rybára oslovil tím UCAM Murcia Redexis a rozhodne neľutoval. Vyhrali všetky tri zápasy, postúpili do finále a talentovaný "hosť" dostal ocenenie MVP. Držal si pritom parádny priemer 17,1 bodu na zápas. "Pre Matúša znamená účasť a ocenenie na turnaji otvorenie dverí do väčšieho basketbalu. Ukázal, že sa vie vyrovnať najlepším hráčom v Španielsku, ba dokonca ich aj predčiť. Videli ho hrať skauti NCAA, dokonca NBA tímov. A samozrejme, všetci zástupcovia tímov zo Španielska," chváli Marek Bulík hráča z radov akadémie MBA Prievidza. 187 centimetrov vysoký rozohrávač ukazoval svoju veľkú kvalitu na našich palubovkách aj medzi staršími hráčmi, no koniec roka 2022 môže byť pre jeho kariéru prelomový.

Vynikajúco ovláda loptu, má perfektné čítanie hry a je veľmi silný v individuálnych súbojoch. Fyzický a kontaktný basketbal mu vyhovuje, veľké výzvy sú jeho doménou a to mu pomáha kvalitatívne rýchlo napredovať. Už teraz sa hovorí o jeho potenciáli na najlepšie ligy Európy, vrátane Euroligy. Pri dobrej konštelácii hviezd by sa navyše mohol stať druhým Slovákom v histórii NBA. Veľká pozornosť sa naňho zameria už vo februári, kedy hrá Murcia finálový turnaj Minicopa Endesa a stretne sa so slávnym Realom Madrid, Barcelonou či Joventutom Badalona. Zaujímavosťou je, že doteraz posledným hráčom z česko-slovenského prostredia, ktorý si na tomto turnaji zahral, bol Vít Krejčí. Dnes už háji farby Atlanty Hawks v NBA.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora