Program
Basketbal - 24.11.2022 21:46

Zverenkyne Juraja Suju po roku v akcii. Odnieslo si to Luxembursko

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Po vyše roku sa do akcie dostali slovenské basketbalové reprezentantky, ktorým pokračuje kvalifikácia Majstrovstiev Európy 2023. Tú rozohrali ešte na konci kalendárneho roka 2021 a na konte majú tri absolvované zápasy. Ku víťazstvu vo Švajčiarsku a prehre s Talianskom pridali štvrtkovú presvedčivú výhru nad Luxemburčankami dvadsaťbodovým rozdielom. Duel veľa ukázal o našich šanciach a možnostiach účasti na finálovom turnaji v Izraeli a Slovinsku, pričom v skupine naďalej držíme druhé miesto. To sa bude porovnávať s družstvami naprieč desiatimi kvalifikačnými skupinami a najlepšie štyri poputujú na šampionát.

Výhodou trénera Suju bolo, že tím má pomerne stabilné zloženie dlhšiu dobu a široký rozptyl medzi zápasmi tak nemusel zohrať dôležitú rolu. Okrem absentujúcej Žofie Hruščákovej bol k dispozícii najsilnejší možný tím a Slovenky to v Beneluxe premenili na víťazstvo 77:57. Najvýraznejšie sa podeň podpísala sedemnásťbodová Barbora Wrzesińska. Vstup do stretnutia pritom vôbec nebol dobrý a z prvých ôsmich košov trafili až šesť súperky. Prvú štvrtinu sme prehrali 10:19, no cez polčasovú prestávku sme už boli vo vedení 36:30. Náskok narástol aj v dominantnej tretej desaťminútovke a následne si Slovensko pohodlne strážilo bezpečný náskok.

"Víťazstvo sa nerodilo ľahko. Domáce hrali v prvej štvrtine dobre, rýchlo, agresívne, trafili strely a boli hore o deväť bodov, kým sme sa rozkukali. Potom sme postupne zobrali zápas do svojich rúk a z manka sme spravili víťazstvo o dvadsať bodov. My sme spokojní, zobrali sme to, čo sme mali zobrať – dva body odtiaľto," vecne zhodnotil kouč Juraj Suja. Súboj Luxemburska so Slovenskom bol súčasťou bohatého 16-zápasového štvrtkového programu kvalifikácie. V ňom Talianky vyhrali nad Švajčiarskom 78:29 a v nedeľu budú naše basketbalistky v Neapole bojovať s domácimi favoritkami o prvenstvo v skupine. Aj tento duel môžete sledovať vo vysielaní Joj Šport od 20:15.