Program
Basketbal - 09.11.2022 09:12

Basketbalisti doma s Dánskom a potom na reparát do Nórska

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Spokojnosť s kvalifikáciou na EuroBasket 2025 zatiaľ v našom národnom mužstve rozhodne nepanuje, no za nami sú len dva zo šiestich naplánovaných zápasov v rámci druhej fázy predkvalifikácie. Slováci, v tomto cykle vedení novým koučom Aramisom Naglićom, podľahli Nórsku 68:87 a Severnému Macedónsku 75:79. V štvorčlennej skupine, ktorej víťaz postupuje na hlavný turnaj kontinentálneho šampionátu, sme tak priebežne na treťom mieste. Slovensko sa dosiaľ nikdy na majstrovstvá Európy elitnej kategórie neprebojovalo. V rokoch 2005 až 2011 bolo štyrikrát súčasťou slabšej B-divízie. Tá v súčasnosti už nefunguje a o 24 šampionátových miesteniek sa bojuje v dlhej 64 mesiacov trvajúcej kvalifikácii.

Kvalifikačný formát je pomerne zložitý, navyše oproti minulému roku prešiel zmenami. V prvej fáze sa do akcie dostali tímy, vyradené už v predkvalifikácii predošlého cyklu. Najlepší z nich sa dostali do druhej fázy, kde ich doplnili neúspešní kvalifikanti z úvodu predošlého cyklu, vrátane Slovenska. To si vtedy vylámalo zuby na Lotyšsku, Belgicku a Srbsku. V hre je postup do hlavného kvalifikačného turnaja, štartujúceho v novembri 2023. Jeho súčasťou už sú tímy ako Španielsko, Francúzsko, Srbsko, Litva alebo Slovinsko, patriace medzi svetovú elitu. Hostiteľom EuroBasketu 2025 bude Cyprus, Fínsko, Lotyšsko a Poľsko.

V prípade, že by sa slovenskí basketbalisti nedostali cez prvé miesto do hlavného kvalifikačného turnaja, šancu dostanú ešte v treťom kole predkvalifikácie. Šanca na prvú priečku je však stále živá, akurát treba zlepšiť herný prejav. Do štvrtkového duelu s Dánskom ide partia s Brodzianskym, Ihringom, Doležajom či Pavelkom v pozícii favorita a o tri dni neskôr sa predstaví v Nórsku, teda u priebežného lídra skupiny.

Ostávajúci program basketbalového mužstva v druhej fáze kvalifikácie:
10. novembra o 18:00: Slovensko - Dánsko (live na Joj Šport)
13. novembra o 18:00: Nórsko - Slovensko (live na Joj Šport)
23. februára o 18:00: Slovensko - Severné Macedónsko
26. februára o 18:00: Dánsko - Slovensko