Program
Basketbal - 07.10.2022 11:06

Žiadna podradná práca! Rocky je najlepšie plateným maskotom sveta

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Práca maskota v mnohých vyvoláva úškrn, no v Severnej Amerike sa táto funkcia berie smrteľne vážne a priestor na žiadne posmešky nie je. Nositelia kostýmov v NFL, NHL či NBA sú častou témou vyhrotených diskusií o tom, ktorý z nich je najlepší. Adekvátne ich "výkonom" sú ohodnotení aj finančne a vedia si prísť na veľmi pekné sumy. Všetkým momentálne kraľuje puma Rocky, ktorá patrí medzi symboly basketbalového klubu Denver Rockets. Regionálna tlač vyskúmala, že ročne si príde na 625-tisíc amerických dolárov, čo je v prepočte asi 634-tisíc eur. Nie je pritom jediným americkým maskotom, ktorý si mesačne príde na desiatky tisíc.

V porovnaní s "kolegami" z NBA má Rocky násobne vyšší plat a priemer sa má pohybovať oko 60 tisíc ročne. To stále nie sú zlé peniaze, no miláčik publika v Colorade sa svojím príjmom blíži samotným hráčom najlepšej ligy sveta. Faktom však je, že na svoj plat sa narobí. Americkí maskoti nie sú len nasilu prezlečení ľudia, ktorých sem-tam ktosi zastaví so žiadosťou o fotografiu. Starajú sa o atmosféru v halách s priemernou návštevou cez 17-tisíc ľudí a v náplni práce majú aj prestávkovú šou na hracej ploche, ktorej súčasťou často bývajú akrobaticko-atletické kúsky, ktoré bežný smrteľník rozhodne nezvláda. Rockyho pritom Denver angažoval v roku 1990, kedy bol na výkonnostnom historickom dne a lístky sa predávali veľmi zle. Dnes je reč o jednom z lepších mužstiev Západnej konferencie a šelma to pocítila aj na svojej výplatnej páske.

V tesnom závese za denverským Rockym je Harry The Hawk, ktorý baví publikum počas domácich zápasov Atlanty Hawks. V prepočte na eurá si ročne príde približne na 600-tisícovú čiastku. Asi 405-tisíc zarobí Benny The Bull, neoddeliteľná súčasť domácich zápasov Chicaga Bulls. Cheerleaderky a maskoti sú dôležitou súčasťou identity aj v americkom futbale, no tí pozerajú na zabávačov z basketbalového prostredia so závisťou. Tí najlepšie platení si totiž prídu na niečo málo cez 60-tisíc ročne, čo je v rámci NBA šedým priemerom. Medzi nich patrí Rowdy, obľúbenec fanúšikov Dallasu Cowboys, a Pat Patriot, ktorý podporuje New England Patriots, víťaza Super Bowlu spred štyroch rokov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora