Program
Basketbal - 07.09.2022 17:43

Šestnásť mužstiev sa pobije o basketbalový Federálny pohár

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Medzinárodná klubová konfrontácia v basketbale stále nie je taká bežná ako napríklad vo futbale. Turnaj podobného typu je preto vítaným spestrením pre hráčov, tímy, fanúšikov a pred štartom ligovej sezóny môže trénerom poskytnúť veľmi komplexný a rozšírený obrázok. Šestnásť účastníkov Federálneho pohára sa od 9. do 11. septembra pustí do akcie v štyroch základných skupinách. Dejiskom hneď troch z nich je Slovensko. Domáce prostredie si užije BKM Lučenec, BC Komárno a Iskra Svit. Titul z roku 2021 obhajuje Opava, keď šlo vôbec o prvý ročník tejto konfrontácie tímov z dvoch susedných krajín. Hoci organizátori priznali, že obnovovanie tradície po osemnástich rokoch realizovali s malou dušičkou, Děčín, Spišskí Rytieri, Pardubice či Lučenec našli zaujímavých súperov a tešia sa na repete. Niektoré zo skupinových zápasov uvidíte aj vo vysielaní JOJ Šport.

Česko-slovenská konfrontácia je špecifická sama o sebe, no i tak možno vypichnúť trénera Olega Meleščenka, ktorý donedávna viedol náš národný tím, pôsobil aj na lavičke Interu Bratislava a proti klubu z hlavného mesta teraz bude koučovať svojich zverencov zo Svitu. Základná skupina A nebude mať žiaden domáci tím. O hostenie sa totiž prihlásila Kutná Hora, ktorá extraligovým klubom nedisponuje, no pri 12-kilometrovej vzdialenosti to majú najbližšie basketbalisti Kolína. Práve táto partia s Děčínom, Levicami a Spišskou Novou Vsou je viacerými definovaná ako papierovo najsilnejšia a najvyrovnanejšia, bez jednoznačného favorita. Patrioti Levice sú víťazom Alpsko-Jadranského pohára a tento rok zabojujú aj o účasť v Lige majstrov. Spišiaci obsadili v SBL minulý rok štvrté miesto, vrátil sa im hviezdny kouč Teo Hojč a posilnili zaujímavými hráčmi.

Nuda sa rozhodne neočakáva ani vo zvyšných troch dejiskách základných skupín. V spomenutom Svite sa predvedie obhajca trofeje z Opavy, ktorý je už štvrtý rok v českej lige najserióznejším vyzývateľom slávneho Nymburku a zároveň ide o strieborný celok z ostatného českého play-off. Iskra Svit a Inter Bratislava sa veľkej značky z cudziny rozhodne nezľaknú. V oboch táboroch avizujú prácu s mladými hráčmi a veria, že ich dravosť a bojovnosť vynesie vytýčené ciele. Konfrontovať sa budú aj s Ostravou. V Lučenci sa ukáže v pozícii domáceho tímu strieborný slovenský extraligista zo sezóny 2021/22, ktorý v kádri udržal všetky slovenské opory a veľkým očakávaniam sa postaví nový šéf lavičky Mark Boras. Popri Lučencu bude mať Handlová veľkú šancu na vyslanie pozitívnejšieho signálu po nie optimálnom roku. To sľubuje skúsený tréner Tihomir Bujan s tým, že jeho práca sa počas sezóny má prejaviť aj vďaka kvalitným získaným legionárom. Partiu dopĺňa Olomouc a Hradec Králové, dva tímy balansujúce na hranici účasti v ligovom play-off. Aj v Komárne bude pozornosť sústredená najmä na domácich, ktorí sa minulou sezónou vrátili medzi našu basketbalovú smotánku vo veľkom štýle a nižšie ambície náš reprezentant v Alpe-Adria Cupe nebude mať ani teraz. Prievidza svoju extraligovú príslušnosť zachraňovala v baráži. To sebavedomie citeľne okresalo a skloňujú sa najmä slová ako pokora a skromnosť. Za českú stranu ich prevetrajú Pardubice a Slavia Praha. Pardubičania sú piatym tímom minuloročného Federálneho pohára a v lige hrali štvrťfinále. "Zošívaní" sú nováčikom extraligy.

Základné skupiny Federálneho pohára 2022:
A (Kutná Hora): BC Geosan Kolín, BK Armex Děčín, Patrioti Levice, Spišskí Rytieri
B (Lučenec): BKM Lučenec, MBK Baník Handlová, BK Redstone Olomoucko, Královští Sokoli Hradec Králové
C (Komárno): BC Komárno, BC Prievidza, BK Kvis Pardubice, Slavia Praha
D (Svit): Iskra Svit, Inter Bratislava, Opava, NH Ostrava

Program základných skupín Federálneho pohára 2022:
Piatok 9. septembra:
  16:00 Opava - Inter Bratislava
  18:00 Kolín - Děčín
  18:00 Levice - Spišská Nová Ves
  18:00 Handlová - Olomouc
  18:00 Lučenec - Hradec Králové
  18:10 Slavia Praha - BC Prievidza (LIVE JOJ ŠPORT)
  18:30 Ostrava - Svit
  20:30 Komárno - Pardubice (LIVE JOJ ŠPORT)
Sobota 10. septembra:
  15:30 Inter Bratislava - Ostrava
  16:00 Prievidza - Pardubice
  18:00 Děčín - Spišská Nová Ves
  18:00 Kolín - Levice
  18:00 Svit - Opava
  18:10 Handlová - Hradec Králové (LIVE JOJ ŠPORT)
  19:00 Komárno - Slavia Praha
  20:30 Lučenec - Olomouc (LIVE JOJ ŠPORT)
Nedeľa 11. septembra:
  15:00 Ostrava - Opava
  16:00 Pardubice - Slavia Praha
  17:15 Inter Bratislava - Svit
  18:00 Levice - Děčín
  18:00 Kolín - Spišská Nová Ves
  18:00 Hradec Králové - Olomouc
  18:00 Lučenec - Handlová
  19:00 Komárno - Prievidza

Tagy: Pohár Derby