Program
Basketbal - 24.08.2022 08:14

Obmenené basketbalové mužstvo vstupuje do ďalšej kvalifikácie

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenské národné basketbalové mužstvo potrebuje urýchlene hodiť za hlavu pokazenú kvalifikáciu Majstrovstiev sveta 2023, no čas neúprosne beží. Už 25. augusta začína program kvalifikačných bojov o kontinentálny šampionát a v prvej fáze sa náš tím bude konfrontovať s Nórskom, Severným Macedónskom a Dánskom. Zmien pritom bolo viac ako dosť. Na stoličke hlavného trénera vystriedal Olega Meleščenka chorvátsky kouč Aramis Naglić a ten hneď prvou nomináciou dal poznať, že chce robiť zmeny. Najvýraznejšie zarezonoval návrat skúseného naturalizovaného Američana Andrého Jonesa, no príprava pred bojmi o EuroBasket výsledkovo nepotešila.

Slovensko pri prehrách v prípravných zápasoch s Maďarskom a Švajčiarskom trápili najmä absencie a najvýraznejší problém sa prejavil pod košom. "Nemáme vôbec hru spod koša, všetko musíme robiť z vonku, čo je veľmi náročné. Trápime sa útočne, keď nám niekto preberá. Bojovnosť v tíme je. Aj keď bolo jasné, že dnes trochu padneme. V prvom zápase sme toho veľa odviedli v obrane a hráči boli unavení. Je ťažké hrať small ball. Uvidíme, ako to bude budúci týždeň, príde Pavelka, máme tu Fuseka, ktorého som nechcel naháňať teraz v príprave, keďže cíti koleno. Takisto nevieme, či bude hrať Andre Jones," konštatoval Aramis Naglić pre web Basketliga. Zároveň potvrdil absenciu zraneného Brodzianskeho a z osobných dôvodov reprezentáciu odmietol aj Juríček či Bojanovský.

Nového trénera potešila hra v defenzíve a dobrý dojem zanechal aj 24-ročný Mário Ihring, ktorý by v tomto kvalifikačnom cykle na seba mal preberať úlohu lídra. Výškové nedostatky v podkošovom priestore budú chcieť Slováci kompenzovať inak. "Môžete mať aj undersize tím, keď máte fyzickejších rozohrávačov a krídla, čo napríklad Švajčiari mali. Nám to chýba, máme v tomto hendikep. Sme príliš malí, každé prebratie, ktoré urobíme, hneď je z toho nevýhoda. Preto je náročné zlepšiť doskok," dodal tréner. Naši muži začínajú štvrtkovým domácim zápasom proti Nórsku a o tri dni sa predstavia na severomacedónskej pôde.

Mužskú kvalifikáciu ME 2025 vysielame LIVE na JOJ Šport.

Predkvalifikácia EuroBasket 2025 je už vo svojom druhom kole. Z neho sa najlepší dostanú do hlavnej časti bojov o šampionát, čo zahŕňa víťazov troch skupín. Tímy z nižších pozícií ešte dostanú šancu v treťom predkvalifikačnom kole. Práve taká bola cesta Slovenska v minulom kvalifikačnom cykle, no ani cez "reparát" sme sa medzi 32 účastníkov kvalifikácie nedostali. V prebiehajúcej kvalifikačnej fáze sa ešte náš postup očakáva, a to aj napriek aktuálnej šesťzápasovej šnúre prehier. Dáni aj Nóri museli absolvovať kvalifikačné boje od úplného počiatku, pričom Nórsko šlo dokonca ďalej len cez tabuľku druhých tímov. So Severným Macedónskom sme sa dvakrát stretli v minulom kalendárnom roku a vyhrali sme o 16 respektíve 22 bodov.

Program Slovenska v predkvalifikácii ME 2025:
25. augusta o 18:00: Slovensko - Nórsko
28. augusta o 19:00: Severné Macedónsko - Slovensko
10. novembra: Slovensko - Dánsko
13. novembra: Nórsko - Slovensko
23. februára: Slovensko - Severné Macedónsko
26. februára: Dánsko - Slovensko