Program
Basketbal - 07.08.2022 20:27

Dievčenská aj chlapčenská "osemnástka" má za sebou basketbalové ME

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Dvomi prehrami, bez medaily, no i tak viac ako chvályhodne zakončili naše nedospelé reprezentantky v basketbale svoje účinkovanie na majstrovstvách Európy. V Bulharskej Sofii boli súčasťou výkonnostnej B-divízie a nechýbalo veľa, aby sa prebojovalo medzi šestnásťčlennú elitu. Po skupinových víťazstvách nad Holandskom, Nórskom a Islandom vyhrali v prvom vyraďovacom kole nad Rumunskom, no potom v semifinále nestačili na Slovinsko a v boji o bronz podľahli aj Srbsku. Chlapčenskému tímu do 18 rokov sa síce dávali o čosi väčšie šance a v prvých dvoch turnajových zápasoch zdolal domácich Rumunov a Švajčiarov. Potom však prišla séria troch prehier a jej následkom bol boj o umiestnenie na chvoste štartového poľa. Slováci sa usadili na konečnom 17. mieste.

Zverenkyne Zuzany Žirkovej nastúpili v našom priamom prenose proti favorizovanému Srbsku. Tomu v semifinále proti Portugalsku značne zvlhol pušný prach a po deväťdesiatbodových či stobodových nástreloch zo skupiny tesne prekročili métu 50 bodov. Ani proti Slovenskám to nebola práve prestrelka, no naše reprezentantky prehrali 50:62. Po vyrovnanom prvom polčase pokazili tretiu desaťminútovku a záverečná štvrtina bola už len o tom, akým rozdielom Balkánky dokráčajú ku bronzu. Najväčšími oporami družstva boli Hana Jakubčeková a Nina Janštová, ktoré v šiestich zápasoch nahádzali zhodne 60 bodov.

Tím Karola Wimmera sa so šampionátom rozlúčil dvomi víťazstvami. V bojoch o umiestnenie zdolal Cyprus 77:53 a v posledný hrací deň Nórsko 78:49. Z pavúka tímov na 17. až 22. mieste tak dopadli najlepšie a o päť priečok vylepšili svoju pozíciu spred troch rokov. Šance sa napriek tomu dávali tejto partii väčšie a dúfalo sa v pozíciu medzi najlepšími pätnástimi výbermi "béčkovej" divízie. Výrazné skupinové prehry s Portugalskom a Fínskom tieto nádeje rezolútne potopili. Najlepšie bodujúcimi hráčmi bol Timotej Malovec s priemerom 16,4 v siedmich dueloch a Sebastián Rančík hádžuci 14,7 bodu na zápas.