Program
Basketbal - 20.07.2022 18:31

Basketbalovú reprezentáciu povedie v našich končinách osvedčené meno

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Neuspokojivé výkony v uplynulom kvalifikačnom cykle stáli miesto trénera mužskej basketbalovej reprezentácie Olega Meleščenka a Slovenskej basketbalovej asociácii sa podarilo pomerne rýchlo zohnať náhradu. Angažovala Aramisa Nagliča, ktorý naše prostredie veľmi dobre pozná. Ako hráč bol súčasťou najúspešnejšej éry pezinského klubu, trénerskú kariéru odštartoval v Interi Bratislava a doviedol ho k majstrovskému titulu. Zlato v Bratislave získal aj v ročníku 2018/19. Medzitým rozvíjal svoje pôsobenie v rodnom Chorvátsku, kde pôsobil na lavičke Škrljeva, Zadaru a ako asistent aj pri reprezentácii. Naposledy viedol rakúsku Viedeň. S ňou sa v rámci Alpsko-jadranského pohára predstavil aj proti Interistom.

56-ročný rodák z Rijeky našu reprezentáciu preberá pred začiatkom druhej fázy predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025. Slováci sa v nej budú konfrontovať s Dánskom, Nórskom a Severným Macedónskom. Program začína 25. augusta duelom proti Nórom a všetci očakávajú o poznanie lepšie výsledky ako tomu bolo v bojoch o majstrovstvá sveta 2023. V druhom kole Meleščenkov tím zaostal za Lotyšskom, Srbskom a Belgickom. Asistentom Naglića bude Zlatko Jovanović, ktorý zároveň plní funkciu hlavného trénera BC Komárno, a donedávna pôsobil pri iránskej reprezentácii. V trénerskom tíme zotrval aj Michal Madzin.

Víťazi každej zo skupín si zabezpečia účasť v ďalšej fáze kvalifikačných bojov o kontinentálny šampionát, ostatní dostanú druhú šancu. Tretia kvalifikačná fáza má svoj štart naplánovaný na august 2023. Ak by si slovenská reprezentácia v dánsko-nórsko-severomacedónskej skupine poradila, môže si premiérovo zahrať na majstrovstvách Európy. Predošlých desať kvalifikácii skončilo neúspechom a štyrikrát si naši basketbalisti zahrali pri starom formáte B-divíziu ME. EuroBasket 2025 má svoje dejisko na Cypre, vo Fínsku a v Lotyšsku. Československo je pritom dvanásťnásobným medailistom z európskeho šampionátu.