Program
Basketbal - 07.06.2022 18:04

Najrýchlejší tímový olympijský šport sa vracia ku koreňom, do Petržalky

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Voľnočasová aktivita a zjednodušený populárny šport naberal na popularite raketovým spôsobom, prepracoval sa na olympijskú scénu a získal si prívlastok najrýchlejšieho tímového športu na tomto fóre. Reč je o basketbale troch na troch, ktorý sa počas druhého júnového víkendu predvedie v plnej kráse v bratislavskej Petržalke. Tam sa vracia po dlhých osemnástich rokoch, pritom práve v tieni panelákov najväčšieho stredoeurópskeho sídliska začal písať svoju slovenskú históriu. Prvé oficiálne "streetballové" zápasy sa tam hrali ešte v roku 2004, rýchlo sa podobné turnaje rozšírili aj do Košíc, Banskej Bystrice, Nitry alebo Trenčína. Práve tieto centrá sa stali významnejšími zastávkami tuzemskej tour.

SBA 3x3 tour mala svoje zastávky aj v Žiari nad Hronom, Handlovej, Lučenci, Trnave, Komárne alebo aj v centre hlavného mesta a z iniciatívy športového klubu BSC, podporenej petržalskými poslancami a starostom, sa v areáli Štátneho závodiska uskutoční prvý ročník Engerau Cupu. Svoje miesto na slnku dostanú aj detské kategórie, no hlavnými headlinami budú duely mužskej, ženskej a mládežníckej kategórie do 18 rokov. Slovenská špička si sily bude môcť zmerať aj so súpermi z Česka, Rakúska, Maďarska či Poľska. Naši severní susedia sú pritom účastníkmi tokijských olympijských hier v basketbale 3x3, pričom ich hlavným ťahúňom bol naturalizovaný Američan Michael Hicks. Legenda tohto športu taktiež pricestuje do Bratislavy.

Pohár starostu mestskej časti Petržalka bude doplnený o sprievodné podujatia aj koncert Orchestru Jeana Valjeana. Na pódiu ho doplnia viaceré petržalské športové a umelecké talenty aj rapper Opak či producent Jaro Slávik. Tí sú spätí s najľudnatejšou bratislavskou mestskou časťou a veľmi blízko majú aj ku basketbalu samotnému. Nadšenci môžu podujatie bezplatne navštíviť a užiť si bohatý program. Piatková akcia štartuje o 14:30 a posledné beaty či koše padnú do soboty 19:00.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora