Program
Basketbal - 02.06.2022 08:11

Katalánske derby aj repríza nedávneho finále v semifinále play-off

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Španielsky basketbalový trón tento rok nedobyje nový klub. Okruh potenciálnych šampiónov sa po prvom vyraďovacom kole zúžil na šestnásťnásobného šampióna z Barcelony, trinásťnásobného kráľa domácej scény Real Madrid, Baskoniu so štyrmi zlatami a Joventut Badalona s dvomi titulmi majstra Španielska. Trofej pritom obhajujú Barcelončania, ktorí minuloročný majstrovský útok zrealizovali z druhej priečky po základnej časti, zatiaľ čo tento rok dlhodobú časť ovládli a pridali k tomu tretie miesto v prestížnej Eurolige. Stále má šancu na triumf aj slovenský basketbalista, keďže dvaja zo štyroch semifinalistov majú vo svojich radoch hráča s našimi koreňmi a čaká ich dokonca séria, v ktorej sa ocitnú proti sebe. JOJ Šport si tento boj nenechá ujsť.

Barca a Real zvládli štvrťfinále 2:0 na zápasy, pričom o čosi dominantnejší boli Madridčania. Nad Manresou vyhrali rozdielom deviatich a sedemnástich bodov, čím žiadne prekvapenie v sérii druhého proti siedmemu nepripustili. Barcelonské mužstvo proti Gran Canarii doma vyhralo jedenásťbodovým rozdielom, no na Kanárskych ostrovoch zohralo o poznanie vyrovnanejšie stretnutie a vo štvrtej štvrtine prehrávalo o desať bodov. Postaralo sa však o obrat a tešilo sa po výsledku 86:88.

Zvyšné dve štvrťfinálové série musel rozlúsknuť až rozhodujúci tretí duel. Joventut v zápase tabuľkových susedov doma rozstrieľal Tenerife 100:68, avšak vonku malo dianie opačný scenár, aby sa bodka písala na východe katalánskeho regiónu. Tam pribudol tretí nevyrovnaný duel a Badalona vyhrala o dvadsaťtri bodov. Baskonia síce šla do série proti Valencii ako tabuľkovo horšie postavený tím, no prvý zápas vonku získala po dráme na svoju stranu o jediný bodík. Domáci mečbol však zahodila výsledkom 82:89 a rozhodovať musel bodovo najchudobnejší zápas celého play-off na východnom pobreží Španielska. Aj do tretice uspel hosťujúci celok a semifinále si tak zahrá Baskonia.

Semifinálové série ponúknu katalánske derby aj reprízu finále spred štyroch rokov. Barcelonu a Badalonu oddeľuje len zhruba desať kilometrov a slovenskému divákovi patričnú šťavu dodá aj naše zastúpenie. Farby "Blaugranas" háji Kyle Kuric, kým za Joventut od roku 2020 nastupuje Vladimír Brodziansky. Badalona pritom Barce má čo vracať, pretože v minuloročnom štvrťfinále stroskotala práve na nej pomerom zápasov 1:2. V klube by si radšej zaspomínali na 90. roky, pretože historicky prvý titul Badalončanov prišiel práve po zvládnutom katalánskom finále. Favoritom na postup je Barcelona, ktorú by potom najpravdepodobnejšie vo finále vyzval Real Madrid. Ten však najaktuálnejší zápas so silnou Baskoniou, rovnako účastníkom Euroligy, prehral. Skončila sa tak šnúra štyroch súťažných duelov, v ktorých si tím z hlavného mesta s Baskami poradil. Baskonia sa v minulej sezóne do play-off nepozrela, no prestavaný a posilnený tím je tento rok opäť oveľa ambicióznejší. Ide o majstra Španielska spred dvoch rokov a tím, ktorý si práve s Realom zahral finále aj v roku 2018. Vtedy to lepšie vyšlo historicky úspešnejšiemu celku.

Plánovaný program semifinále Ligy Endesa na JOJ Šport:
2. júna o 22:00: Real Madrid - Bitci Baskonia
3. júna o 21:00: FC Barcelona - Joventut Badalona
5. júna o 12:30: FC Barcelona - Joventut Badalona
7. júna o 21:00: Bitci Baskonia - Real Madrid
8. júna o 21:00: Joventut Badalona - FC Barcelona