Program
Basketbal - 22.05.2022 20:59

Slovenský mladík sa stal šampiónom basketbalovej Euroligy osemnásťročných

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Basketbalová Euroliga je najprestížnejšou súťažou na klubovej scéne tohto športu a svoju "verziu" má aj v kategórii do 18 rokov. Jej aktuálny ročník našiel už jedenásteho rôzneho víťaza a oslavovať môže Mega Mozzart Belehrad. Informácia o úspechu srbského celku je zaujímavá aj pre našinca, pretože v jeho radoch nastupuje pivot Timotej Malovec. 18-ročný mladík počas uplynulej sezóny nastupoval v radoch Interu Bratislava, zahral si aj v Alpsko-jadranskom pohári a počas marca sa presunul do farieb balkánskeho MM, ktorý naplno predviedol svoje kvality na májovom finálovom turnaji Euroleague Basketball Adidas Next Generation Tournament, ktorého hlavným dejiskom bol práve Belehrad.

Mužstvo si predtým v kvalifikácii poradilo so španielskou Valenciou a litovským Lietbakelisom, aby vrchol súťaže opanovalo pred "osemnástkou" Realu Madrid, Maccabi Tel Aviv, Insep Paríž a medzinárodným výberom Next Generation Select Teamu. Malovec odohral sedem zápasov, v ktorých nahádzal 39 bodov, pridal 22 asistencií a 24 doskokov. Najvýraznejšie dal o sebe vedieť proti slávnemu Realu, ktorému nasúkal dvanásť bodov a cítiť ho bolo aj v podkošovom priestore. Belehradčania spomenutý zápas vyhrali výsledkom 81:74.

Mega Basket je pomerne novým zjavom na basketbalovej scéne. Vznikol na konci 90. rokov a jeho seniori dokázali zatiaľ získať len jediný majstrovský titul. Po boku Crvenej Zvezdy však v mládežníckej Eurolige dali o sebe vedieť niekoľkými medailovými umiestneniami a aj preto sa organizátori rozhodli finálový turnaj druhý raz zorganizovať na belehradskej pôde. Celkovo šlo už o okrúhly dvadsiaty ročník súťaže, pričom najúspešnejšími tímami histórie sú tímy Realu Madrid a CSKA Moskva. Obe tieto partie osemnásťročných triumfovali po trikrát. Zoznam bývalých šampiónov dopĺňa aj Žalgiris Kaunas, FC Barcelona, Joventut Badalona či KK Záhreb.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora