Program
Basketbal - 30.04.2022 10:02

Barca a Real na čele, Joventut s Brodzianskym háji tretie miesto

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport
Vladimír Brodziansky

Španielska basketbalová liga je najlepšou národnou súťažou v Európe a tento rok ju môže vyhrať aj slovenský basketbalista. Na čele súťaže je totiž štyri kolá pred koncom FC Barcelona, v zostave s Kyleom Kuricom, ktorý vyrastal v americkej Indiane, no má slovenský pas. Nasleduje odveký rival Real Madrid a tretie miesto patrí katalánskemu Joventutu Badalona. V jeho zostave zase nastupuje náš reprezentant Vladimír Brodziansky. Hoci sú Barca s Realom výraznými favoritmi a popri lige dominujú aj prestížnej Eurolige, veľmi malú stratu má aj Valencia a v play-off hodlá karty premiešať aj Tenerife a Manresa.

Vychádzajúc z aktuálnych tabuľkových pozícií, najpravdepodobnejším barcelonským súperom vo vyraďovacej fáze je Gran Canaria, pričom ich 178-bodový zápas z marca musel byť perfektnou pozvánkou na sledovanie tejto ligy. Barca však súpera z Kanárskych ostrovov zdolala v ôsmich súťažných zápasoch po sebe a veľké problémy by v takomto štvrťfinále nemala. Badalone do úvahy pripadá konfrontácia s celkom Baxi Manresa alebo Lenovo Tenerife. Defenzívne ladení Tenerifčania v tejto sezóne vyhrali dva z troch súťažných vzájomných zápasov, zatiaľ čo s Bansi to býva o poznanie ofenzívnejšie predstavenie a zápasová bilancia vyznieva 1-1.

Úradujúcim majstrom Španielska je Barcelona, ktorá šla do minuloročného play-off z druhého miesta, no v ňom pokorila Joventut a Tenerife zhodne 2:1 na zápasy a finále proti Realu zvládla výsledkom 2:1. Pre katalánskeho giganta šlo o rekordný šestnásty titul. Druhý v tejto štatistike je slávny madridský celok s trinástimi majstrovskými titulmi. Celkovo sa z trofeje pre najlepšie španielske mužstvo tešilo sedem rôznych tímov. Joventut čaká od roku 1992, čo je spomedzi bývalých šampiónov najdlhšie čakanie.

Najbližší program zápasov basketbalovej Ligy Endesa na JOJ Šport:
30. apríla: Lenovo Tenerife - Baxi Manresa (18:00)
1. mája: FC Barcelona - Hereda San Pablo Burgos (12:25)
1. mája: Real Madrid - Joventut Badalona (18:30)
7. mája: Rio Breogán - FC Barcelona (20:40)
8. mája: UCAM Murcia - Joventut Badalona (12:30)

Tagy: Španielsko