Program
Auto-moto - 23.05.2023 18:53

Maďarsko má nový medzinárodný okruh. Leží v známom letovisku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Motorizmus u našich južných susedov nabral o čosi väčší význam. Popri Hungaroringu, ktorý bol ešte minulý rok súčasťou programu Formuly 1, vyrástol 120 kilometrov odtiaľ novší Balaton Park Circuit. Otváracím eventom čerstvo otvoreného závodiska bude Porsche on Track, ktorý bude oslavou 75. narodenín nemeckej automobilky.

Okruh by mal dostať licenciu druhej úrovne, vďaka ktorej tu okrem juniorskej scény môžu pretekať aj športové autá. Ide o 4,104 kilometra dlhú trať v protismere hodinových ručičiek. Na tribúny sa zmestí 10-tisíc divákov, no v prípade potreby možno kapacitu nafúknuť na 120-tisíc. Určitý čas fungovania v tomto režime umožní kompetentným požiadať o najvyššiu licenciu a s ňou o možnosť organizovať preteky F1.

Zaujímavá je aj poloha, približne päť kilometrov od jazera Balatón, ktorý je stále v regióne obľúbeným letoviskom. Experti Balaton Park Circuit chvália a nechýba mu nič. Navrhnúť sa podarilo zmes zákrut, ktorú pretekári absolvujú vo vysokej rýchlosti a nevyhnú sa ani dobrým šikanám. Plynulý priebeh trate by mal jazdcom dopriať veľmi príjemný pocit z jazdy a oproti slávnejšiemu okruhu v Mogyoróde, postavenom v roku 1986, dostalo Maďarsko ďalšie kvalitné motoristické "dieťa".

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora