Program
Auto-moto - 06.10.2022 17:51

Hamilton ľutuje fanúšikov. Verstappen smeruje za sezónou ako Ascari či Schumacher

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Po sedemnástich odjazdených veľkých cenách z 22-pretekového kalendára je takmer zrejmé, že titul šampióna v seriáli F1 obháji Max Verstappen. Holanďan ovládol jedenásť zo 17 doterajších eventov a jeho náskok činí 104 bodov. Holandský pilot sa tak stane víťazom sezóny druhý rok po sebe a vyjazdí historicky šieste prvenstvo pre tím Red Bull. Ten sa pred jeho érou tešil naposledy ešte v rokoch 2010 až 2013 vďaka Sebastianovi Vettelovi. Mimo trofeje túto stajňu následne na sedem rokov udržali mercedesové esá ako Lewis Hamilton a Nico Rosberg, no tento rok ich tím prežíva absolútnu mizériu a pokiaľ Verstappena niekto aspoň ako-tak prenasleduje, je to Ferrari.

"Najviac mi je ľúto fanúšikov, pretože pre každého - vrátane nás - je lepšie to, čo sa stalo minulý rok, kedy sa intenzívne bojovalo do poslednej chvíle. Nikdy nie je dobré, keď sa sezóna skončí skorým víťazstvom," povedal novinárom Lewis Hamilton. Toho priebeh sezóny a dominancia minulosezónneho rivala mrzí obzvlášť a hovorí sa dokonca o jednom z najdominantnejších triumfov v histórii Formuly 1. Ktovie, či Brita tak voči fanúšikom mrzela aj sezóna 2020, ktorú ovládol so 124-bodovým náskokom pred druhým Valtterim Bottasom. Faktom však je, že Verstappen pozbieral vyše 70 percent možných bodov, a to aj s vedomím pokazených pretekov v Taliansku a Singapure, kde Charles Leclerc jeho náskok okresal.

Historickým maximom v tomto smere bol rok 1952, kedy Alberto Ascari vyhral šesť z ôsmich uskutočnených veľkých cien, a to sa dvoch nezúčastnil. Zakaždým pritom pri svojom víťazstve ukoristil aj extra bod za najrýchlejšie kolo. V novodobejšej ére treba spomenúť rok 2004 v podaní Michaela Schumachera. Dostal sa na 80 percent získaných bodov z maximálneho možného počtu. Ferrari v tom čase jazdilo na neporovnateľne lepších vozidlách ako konkurencia a v monoposte malo fenomenálneho pretekára. Jazdci McLarenu, Williamsu či Renaultu tak na začiatku milénia ani nedúfali, že by mohli zabojovať o titul. V danom roku dokonca nemecká legenda vyhrala dvanásť z úvodných trinástich veľkých cien, spečatila prvenstvo a zvyšok sezóny dojazdila na pol plynu. Na 65 percent možných získaných bodov sa v roku 2020 vyškriabal spomenutý Hamilton vo svojej najlepšej sezóne a 68-percentný bol v roku 2013 Sebastian Vettel.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora