Program
Auto-moto - 10.07.2022 13:41

Verstappen si prešiel tvrdou výchovou. Hrozili mu povolaním autobusára

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Úradujúci šampión Formuly 1 Max Verstappen sa v rozhovore pre britskú televíznu stanicu Channel 4 veľmi otvorene rozrozprával o svojom detstve, ktoré rozhodne nemalo práve rozprávkový charakter. Jeho otec sa roky venoval automobilovému pretekaniu a čo nenaplnil on, tlačil do svojho syna. Ten sa od neho zriedka dočkal pochvaly. Naopak, za svoje preteky si vypočul veľa kritiky a vyhrážok o tom, že za volantom bude pracovať maximálne ako autobusár alebo vodič nákladiaku. Keď Verstappen v detstve vyhorel na pretekoch motokár, otec ho za trest nechal na benzínovej pumpe.

"Otec mi nikdy nepovedal, že budem šampiónom. Vždy tvrdil opak, teda že budem vodičom kamióna alebo vodičom autobusu. Myslím si však, že vždy smeroval k tomu, aby ma upozornil, že v danom čase nerobím dosť," opísal pilot najslávnejšieho motoristického seriálu, ktorý do monopostu zasadol už v 24 rokoch a stal sa najmladším šampiónom. Aj jeho otec pritom pretekal v F1, absolvoval viac ako sto pretekov, no nikdy nevyhral veľkú cenu a iba dvakrát sa ocitol na pódiu.

Niečo málo o svojom detstve rodák z belgického Hasseltu prezradil už pred pár rokmi pre ESPN. "Nikdy som nevidel otca takého nahnevaného. Doslova schmatol motokáru a hodil ju do vanu. Keď sme naštartovali, chcel som rozprávať o incidente a povedal mi: 'Buď ticho! Nechcem nič počuť. Len seď vzadu a buď ticho' Naliehal som na rozhovor, až kým zastavil na čerpacej stanici a povedal mi: 'Vystúp! Už ťa viac nemôžem počúvať!' Vyhodil ma a odišiel," zaspomínal na obdobie, keď mal pätnásť rokov a pretekal v Taliansku. Pomohla mama, ktorá ho prišla vyzdvihnúť.

Dnes má o deväť rokov viac a čiastočne chápe, kam otcova prísna výchova mala smerovať. Do istej miery tak bol nútený obklopiť sa akousi psychickou bariérou, čo v dnešnej dobe mnohí vnímajú ako nespoločenské a arogantné správanie. Pre formulu však je Verstappen veľmi dôležitou postavou a záver minulej sezóny, kedy z trónu zosadil dominantného Lewisa Hamiltona, sa zaradil medzi to najdramatickejšie, najdiskutovanejšie a najkontroverznejšie, čo kráľovná motošportu za svoju 72-ročnú históriu ponúkla. Darí sa mu aj v aktuálnej sezóne, kde z desiatich veľkých cien vyhral šesť.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora