Program
Auto-moto - 01.07.2022 09:27

Slovakia Ring obsadia monumentálne ťahače

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Najznámejší slovenský pretekársky okruh v Orechovej Potôni nachvíľu odsunie výstavné športové vozy na bok a prednosť dostanú ťahače. Na Slovensko sa vracia medzinárodne uznávaný a preslávený motoristický seriál majstrovstiev Európy vyše päťtonových strojov pod hlavičkou FIA. OMV MaxxMotion Goodyear Truck Race of Slovakia na Slovakiaringu bude súčasťou tohto programu štvrtý raz v histórii. Monumentálne ťahače sa naposledy u nás premávali v roku 2019, pričom odvaha a ostrosť pretekárov publiku priam vyrážala dych.

Reč je o ťahačoch s hmotnosťou 5300 kilogramov s objemom motora 13 000 cm3. Ich maximálny výkon je pritom až 1100 konských a tento rok majú skutočne nabitý program. Čaká ich 32 pretekov na ôsmich európskych okruhoch, pričom okrem toho slovenského je v kalendári aj slávny nemecký Nürburgring, Bugatti Circuit v Le Mans alebo autodrom v českom Moste. Slovensko je po talianskom Rimini a maďarskom Hungaroringu treťou zastávkou. Preteky ťahačov pritom nie sú žiadnym novým výmyslom a svoju tradíciu píšu už tri desaťročia. Európsky šampionát sa jazdí od roku 2006. Lídrom priebežného poradia je populárny Maďar Norbert Kiss, ktorý vyhral z doterajších ôsmich pretekov štyri. Prenasleduje ho nemecká dvojica Sascha Lenz - Jochen Hahn a štvrtý je Čech Adam Laczko s jedným prvenstvom.

Na čo sa teda 2. a 3. júla možno tešiť? Naplánovaných je štvoro pretekov počas jedného víkendu, všetci pretekári absolvujú dve kvalifikácie a aj merané tréningy. Maximálna stanovená rýchlosť je 160 km/h a konkurencia bude rozdelená do dvoch kategórií - Chrome a Titan. V rámci Promoter's Cupu boduje len prvá z nich. Návštevníkom bude sprístupnený celý areál Slovakiaringu, vrátane Centra bezpečnej jazdy, Truck Arény, motokárovej trate, zvieracieho parku, vojenského múzea, detských atrakcií aj výstavou veteránov a tuningových áut. Kto do dunajskostredského okresu cestu merať nebude, všetko podstatné môže sledovať na JOJ Šport.