Program
Auto-moto - 15.06.2022 11:11

Formula 1 má najdlhšie pretekajúceho pilota. Na dosah má ďalší rekord

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Legendárny nemecký formulový pilot Michael Schumacher prišiel o jedno zo svojich prvenstiev v rámci seriálu F1. Najdlhšie jazdiacim pretekárom je od nedele Fernando Alonso. Veľkú cenu Azerbajdžanu absolvoval 21 rokov, 3 mesiace a 8 dní po svojom debute, ktorého dejiskom bol okruh v Melbourne. Rodák zo španielskeho Ovieda začínal svoju kariéru v tejto sérii na začiatku aktuálneho milénia a jeho debutom bol okruh v Austrálii. Vo farbách stajne Minardi obsadil 13. miesto. Jeho vtedajšími konkurentmi boli Mika Häkkinen, Rubens Barrichello alebo David Coulthard. Súčasné osadenstvo aj elita sa vo Formule 1 značne zmenila. Španielsky veterán už zďaleka nepatrí medzi ašpirantov na titul svetového šampióna, no jeho skúsenosti a profesionalita sú v stajni Alpine-Renault stále vítané.

Výsledkovo sa Alonso najvýraznejšie predviedol v roku 2005, kedy prestrihol šnúru piatich majstrovských titulov Michaela Schumachera a o rok neskôr získal pre svoj Renault ďalší titul. Okrem spomenutej talianskej stajne Minardi a Renaultu pretekal aj za McLaren, Ferrari a momentálne je zazmluvnený vo francúzskom tíme Alpine, zastrešenom značkou Renault. Počas svojej bohatej kariéry pozbieral 32 vyhraných veľkých cien a celkovo 98krát sa ocitol na pódiu. Jeho premiérové prvenstvo sa zrodilo v roku 2003 v Maďarsku, nateraz posledné a najaktuálnejšie je z mája 2013 v rámci Veľkej ceny Španielska.

Hoci sa na sociálnych sieťach od azerbajdžanskej VC kopia gratulácie a pochvaly na adresu sympatického štyridsiatnika, niekoľko postrehov jeho nový rekord spochybňuje. Svoju dvadsaťjedenročnú históriu vo Formule 1 nepísal Alonso súvisle, ale pred štyrmi rokmi ohlásil prestávku, počas ktorej presedlal na scénu rallye a absolvoval aj dakarské dobrodružstvo. V roku 2021 sa do F1-ky vrátil a počas aktuálnej sezóny je jedným z dvoch Španielov v hre. Krajanom je Carlos Sainz z Ferrari. Fernando Alonso už teraz siaha na ďalší rekord v histórii tohto šampionátu. Absolvovaných má 340 pretekov, čo je len o deväť menej ako Kimi Räikkönen. Fínsky líder tejto štatistiky svoje formulové pôsobenie ukončil minulý rok.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora