Program
Auto-moto - 12.06.2022 20:41

Toyota naďalej dominuje pretekom 24h Le Mans

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenským fanúšikom motorizmu sme cez víkend obrázkami sprostredkovali jubilejný 90. ročník slávnych 24-hodinových pretekov vo francúzskom Le Mans. Už piaty rok po sebe sa z celkového triumfu tešila Toyota, ktorá tak podujatiu dominuje ako už dávno nik. Trio Sebastien Buemi, Rjo Hirakawa a Brendon Hartley absolvovalo 380 kôl, čím za seba odsunulo konkurentov z radov rovnakej automobilky. Aj druhý toyotový tím obkrúžil trať 380krát, no zaostal o dve minúty. Na bronzový stupienok a rovnako aj štvrté miesto vyšiel prototyp Glickenhausu, piata bola najrýchlejšia Oreca. Pretekov sa zúčastnil aj slovenský tím ARC Bratislava s finišom na 26. pozícii a stratou dvadsiatich kôl. V rámci triedy LMP2 bral 21. miesto.

Monopost Oreca 07-Gibson tentoraz obsadil Miro Konôpka s Holanďanom Bentom Viscaalom a Francúzom Tristanom Vautierom. "Dnes sme mali takmer dokonalé preteky, skvelú jazdeckú posádku, ktorá neurobila žiadnu chybu, nemali sme žiadnu haváriu ani výlet mimo trať, no napriek tomu sme sa nedostali na stupne víťazov," zhodnotil prostredníctvom tlačovej správy slovenský veterán, odkazujúc na šieste miesto v kategórii LMP2 Pro/Am. "Dnes sme jednoducho nemali šťastie. Ďakujem celému tímu za profesionálny výkon a takisto všetkým fanúšikom, ktorí nám držali palce. Toto zrejme bola naša posledná účasť v Le Mans, tak sme, dúfam, nesklamali a urobili sme Slovensku dobrú reklamu," dodal Konôpka.

Každoročné krúženie na Circuit de la Sarthe je súčasťou a zároveň čerešničkou programu majstrovstiev sveta pod hlavičkou Medzinárodnej motoristickej federácie. ARC Bratislava na ňom premiérovo štartoval v roku 2017 a tento rok to bola jeho štvrtá účasť. Vo svojej triede dokonca dlhé hodiny viedol. Potom však nešťastne odrazený kameň poškodil chladič, vozidlo muselo ísť do boxu a svoju pozíciu stratilo. Spomedzi vozov LMP2 dominoval tím Jota, pre ktorý šlo o prvý triumf od roku 2017. Na pódiu mal hneď dve partie, pričom v jednej z nich jazdil aj slávny Poliak Robert Kubica.