Program
Auto-moto - 19.03.2022 07:00

V úvode sezóny FIA WEC 4. miesto ARC Bratislava

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: ARC Bratislava

Prvé preteky novej sezóny Majstrovstiev sveta vytrvalostných pretekov automobilov FIA WEC 2022 priniesli tímu ARC Bratislava 4. miesto v hodnotení kategórie Pro-Am v triede LMP2 na americkom okruhu Sebring. V pretekoch na 1000 míľ na legendárnej trati Miro Konôpka v posádke s Mathiasom Becheom (SUI) a Tijmenom var der Helmom (NED) nedosiahli na vytúžený stupeň víťazov.

Preteky v 30-stupňovej horúčave na hrboľatej historickej trati, ktorá sa označuje za miesto zrodu amerických vytrvalostných pretekov, odštartoval legendárny veterán Jacky Ickx, šesťnásobný víťaz 24h Le Mans a ôsmich Veľkých cien F1 či Rely Dakar. Miro Konôpka rozbehol preteky, ktoré mali trvať 8 hodín alebo 1000 míľ, trojitým stintom: teda absolvoval takmer dvojhodinovú jazdu s dvoma zastávkami. Po ňom sadol do auta 19-ročný talentovaný Holanďan Tijmen van der Helm, ktorý patril v prototype Oreca 07 s motorom Gibson a štartovým číslom 44 k najrýchlejším jazdcom v triede LMP2. Švajčiarsky jazdec Mathias Beche bol na rade ako tretí a hoci jeho jazdu prerušila na takmer pol hodinu červená vlajka po nehode Toyoty s číslom 7, dokázal zlikvidovať 1 kolo straty na súperov. Napokon z toho bolo v cieli 16. miesto celkovo, 13. v triede LMP2 a 4. v hodnotení LMP2 Pro-Am.
Koniec dňa bol dramatický najmä čo sa počasia týka. Pre prichádzajúcu búrku boli preteky v poslednej hodine dvakrát zastavené a napokon ich aj predčasne ukončili. V celkovom hodnotení  napokon vyhral tím Alpine, v triede LMP2 sa tešil po tuhom boji domáci United Autosport a v našej kategórii LMP2 Pro-Am si prvenstvo uchmatol AF Corse.

Miro Konôpka v cieli nebol celkom spokojný: „Začali sme sezónu, ktorá bude bezpochyby poslednou pre náš tím na takejto vysokej úrovni v Majstrovstvách sveta. V príprave som toho neodjazdil toľko, koľko som plánoval a tie sekundy nám potom chýbali, aby sme boli dlhšie v hre o stupne víťazov. Legendárna betónová trať nás poriadne vytriasla, takého skoky a hrbole na takejto úrovni pretekov naozaj nikde na svete nenájdete, ale miestni túto trať opatrujú doslova ako kultúrnu pamiatku a povrch sa za 70 rokov takmer vôbec nezmenil. Aj zaradenie našich pretekov na piatok ukázalo, aký význam prikladajú organizátori podujatiu FIA v porovnaní so sobotňajšou 12-hodinovkou IMSA. No aj tak bolo skvelé tu opäť byť, reprezentujeme Slovensko vo svetovom šampionáte a to sa ráta."

Ďalšie kolo FIA WEC Season 10 sa pôjde na začiatku mája na okruhu Spa-Francorchamps v Belgicku.