Program
Auto-moto - 10.02.2022 18:21

ARC Bratislava v prestížnej sérii. Sledujte v live prenose!

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube
Asian Le Mans

Počas najbližších dvoch víkendov bude pozornosť motoristických fanúšikov sústredená do Ázie, kde štartuje prestížny seriál Asian Le Mans Series. Už tradičným účastníkom týchto vytrvalostných pretekov cestných automobilov je slovenský tím ARC Bratislava, ktorého žltý Ligier JS P217 s motorom Gibson nebude chýbať ani na aktuálnom 10. ročníku. Sobota aj nedeľa prinesie štvorhodinový boj na okruhu v Dubaji a po šesťdňovom oddychu sa s rovnakou výzvou osadenstvo presunie do Abú Dhabí. Mira Konôpku za volantom vozidla číslo 44 nášho tímu doplní austrálska dvojica Neale Muston - John Corbett.

Muston už farby bratislavského tímu hájil v rokoch 2016 a 2017. Druhý ročník možno označiť za mimoriadne vydarený a na jeho konci bol zisk miestenky na slávnu "24-hodinovku" vo francúzskom Le Mans. Aj preto tieto motoristické rady rozšíril jeho krajan John Corbett, ktorý absolvoval viaceré vytrvalostné preteky, avšak v slovenskom tíme pôjde o jeho premiéru. Štartové pole v Dubaji obsadí 37 vozidiel v troch triedach.

Pôvodne sa počítalo s bohatším kalendárom na ázijskom kontinente, no pandémia umožnila krúženie len po dvoch okruhoch. Autodrome Dubai bol otvorený v roku 2004 a po jeho asfalte sa v rámci rôznych pretekov stihli popreháňať vozidlá rôznych typov, vrátane formúl či GT automobilov. Zvyčajne je zároveň dejiskom 24-hodinových pretekov v Spojených arabských emirátoch. Yas Marina sa nachádza v hlavnom meste Emirátov na ostrove Yas a jeho návšteva je aj súčasťou programu F1.

Ázijská séria Le Mans patrí medzi kvarteto najprestížnejších pretekov tohto typu, jazdí sa od roku 2009, no jej predchodcom je japonská séria, ktorá sa svetu uviedla na prelome 80. a 90. rokov. Formou priamych prenosov a štúdií sa divákom bude hlásiť televízia JOJ Šport, ktorej hosťom a expertom bude jazdec Matej Konôpka.

Tagy: Le Mans