Program
Atletika - 13.02.2024 16:04

Seriál zlatých atletických mítingov otvára Melbourne

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

V našom televíznom vysielaní neobchádzame ani fanúšikov atletiky a 15. február je jedným z dôležitých dátumov pre nich. Po absolvovaní valentínskych povinností štartuje v austrálskom Melbourne nový ročník Zlatej svetovej atletickej kontinentálnej série, ktorá bude pozostávať z dvanástich eventov. Celkovo má atletická tour na programe 190 mítingov, ktoré majú známe rozdelenie podľa úrovní na zlaté, strieborné, bronzové a challengrové. Najslávnejší slovenský míting PTS má striebornú pečať, Zlatá tretra v českej Ostrave sa prepracovala na zlatý level. Vyššie stoja už len mítingy Diamantovej ligy.

Austrálske preteky sa v roku 2012 presťahovali z Olympijského parku na vyše 18-tisícový Lakeside Stadium a pomenované sú po Mauriem Plantovi. Zaujímavosťou je, že tento bývalý prekážkar nikdy nereprezentoval Austráliu na vrcholnom podujatí, no po svojej univerzitnej športovej kariére pri atletike ostal v pozícii manažéra, promotéra, komentátora a organizátora rôznych pretekov. V roku 2020 zomrel len vo veku 66 rokov, no austrálska aj svetová atletika mu vďačí za veľký prínos a je za ním kusisko skvelej roboty.

Míting Maurieho Planta teraz napíše svoj 23. ročník a hoci sa svetová špička do konca mesiaca sústredí najmä na halovú sezónu s pretekmi v New Yorku či Madride, rozhodne to nebude len o "béčkových" domácich reprezentantoch. Kvalitné výkony sa očakávajú hlavne v ženskom disku, keďže ku protinožcom merala cestu strieborná medailistka z Hier Commonwealthu Jade Lallyová aj aktuálna svetová dvanástka Daisy Osakueová. Konkurovať im bude Nigérijčanka Ashley Anumbová, ďalšia členka elitnej svetovej dvadsiatky, či Jamajčanka Samantha Hallová.

Špecifikom tejto sezóny World Athletics Continental Tour bude, že ide o olympijskú sezónu a športovci sa svoju formu snažia vyladiť na augustové olympijské hry v Paríži. Dovtedy nás čaká jedenásť zlatých mítingov, vrátane Nairobi, Los Angeles, Tokya, Ostravy, New Yorku, Turku, Hengelo či Szekesfeherváru. Na september ostala osamostatnená akcia v Záhrebe.

Program Worls Athletics Continental Tour Gold 2024:
15. februára: Maurie Plant Meet, Melbourne (Austrália)
14. apríla: Botswana Golden Grand Prix, Gaborone (Botswana)
20. apríla: Kip Keino Classic, Nairobi (Keňa)
18. mája: USATF Los Angeles Grand Prix, Los Angeles (USA)
19. mája: Seiko Golden Grand Prix, Tokyo (Japonsko)
28. mája: Ostrava Golden Spike, Ostrava (Česko)
9. júna: USATF New York City Grand Prix, New York (USA)
18. júna: Paavo Nurmi Games, Turku (Fínsko)
21. júna: Irena Szewinska Memorial, Bydgoszcz (Poľsko)
7. júla: FBK Games, Hengelo (Holandsko)
9. júla: Gyulai István Memorial, Szekesfehervar (Maďarsko)
8. septembra: Memorial Borisa Hanzekovica, Zagreb (Chorvátsko)