Program
Atletika - 04.09.2023 10:53

Jeden z najslávnejších maratónov sveta čaká 49. ročník

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Budúci rok oslávi slávny Berlínsky maratón svoje päťdesiate narodeniny, no predtým má ešte jeden ročník pred sebou. Ten je naplánovaný na 24. septembra a televízia Joj Šport vám ho ponúkne v priamom prenose. Beh nemeckou metropolou patrí medzi šesť "majorových" maratónov, pričom spoločne s Londýnom je v rámci Európy absolútnou špičkou. Ocenený je viacerými prestížnymi honormi a v najpočetnejších ročníkov mal cez 40-tisíc účastníkov. Na túto hodnotu by sa mal dostať aj v roku 2023. Nevynechá ho ani kenský držiteľ svetového rekordu Eliud Kipchoge. Obľúbené preteky to sú aj pre Marka Korira, Andamlaka Belihua, Demeho Tadua Abateho, Tigst Assefovú, Rosemary Wanjiruovú alebo Gotytom Benreslaseovú.

Akcia sa koná pravidelne od roku 1974, kedy ju založil pekár a športový nadšenec Horst Milde. Rýchlo sa z nej stal najväčší maratón v krajine a rokmi význam vzrastal. Dnes okrem 42-kilometrovej trate zahŕňa viaceré vzdialenosti pre mužov, ženy, korčuliarske preteky, chôdzu, detský beh aj preteky na invalidných vozíkoch. Pre aktuálnu edíciu sa rozpracoval aj projekt špeciálnej kategórie pre nebinárnych ľudí. Štart aj cieľ je situovaný v blízkosti Brandenburskej brány. Beží sa aj popri budove Ríšskeho snemu, a známeho kostola cisára Wilhelma.

Berlínsky maratón vysiela Joj Šport 24. septembra od 9:00.

Berlínsky maratón je špecifický rovinatou traťou s občasným miernym klesaním. Vďaka tomu patrí medzi najrýchlejšie maratóny na svete. Štvormiliónové mesto nie je na mape bežcov len vďaka tejto akcii. Maratón viedol jeho uličkami aj počas Olympijských hier 1936 a Majstrovstiev sveta v atletike 2009. Zaujímavosťou bolo, že trasa sa oproti Berlínskemu maratónu v oboch spomenutých prípadoch líšila. Očakáva sa, že tento rok sa z maratónu stane opäť "masovka". Po viac ako 44 tisíckach bežcov z roku 2019 sa o rok neskôr pre Covid nebežalo a návrat na scénu v roku 2021 bol 23-tisícový.