Program
Atletika - 14.08.2023 09:21

Chára s ďalším skvelým vytrvalostným výkonom. Láka ho aj triatlon

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Jubilejný 40. ročník Rajeckého maratónu mal jedného veľmi vzácneho a prominentného účastníka. Bol ním bývalý hokejista Zdeno Chára, ktorý najprv slávnostne odštartoval korčuliarsku časť pretekov a potom sa sám postavil na štart vytrvalostného behu. V apríli zaujal médiá po celom svete účasťou na Bostonskom maratóne, ktorý pokoril so skvelým časom 3:38:23 h. Medzi Rajcom a Frívaldskou dolinou je trať značne kopcovitá, preto sa rozhodol pre polmaratónsku vzdialenosť. Do cieľa sa dostal na 54. mieste a 16. bol v rámci svojej kategórie mužov po štyridsiatke.

Bývalý víťaz Stanleyho pohára zaujal aj veľmi dobrým časom 1:33:50 h a oprávnene sa mu dostalo množstvo poklony a pochvaly. Svoju poslednú sezónu odohral v edícii 2021/22 a absolvovaný tak má jeden rok na hokejovom dôchodku. V NHL celkovo pobudol 25 sezón, počas ktorých odohral viac ako 1800 zápasov v súčte základnej časti a play-off. Zároveň je dvojnásobným medailistom v slovenských reprezentačných farbách. Bol vôbec pri prvom cennom kove v ére samostatnosti a aj tom zatiaľ poslednom zo šampionátov. "Bolo potrebné trochu taktizovať. Prvá polovica je stále do kopca, druhá z kopca. Treba si preto správne rozložiť sily a zapnúť v správny čas," povedal pred mikrofónmi po 21 odbehnutých kilometroch.

Hlavnou disciplínou Rajeckého maratónu, ktorý organizovali bežeckí nadšenci z MK Rajec na čele s Pavlom Uhlárikom, bol samozrejme 42 kilometrov dlhý beh. Maratónsky úsek medzi Rajcom, Čičmanmi a späť pokoril najrýchlejšie Miroslav Ilavský s časom 2:33:49 h. Spomedzi žien bola najrýchlejšia viacnásobná slovenská maratónska šampiónka Sylvia Šebestian s časom 3:10:12 h. Polmaratón mal suverénneho víťaza v osobe Matúša Hujsu, ktorého doplnila Veronika Páleníková.