Program
Atletika - 04.08.2023 16:01

Prvé zlato z Univerzitných hier vyšprintovala Forster

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenská šprintérka Viktória Forster ovládla beh na 100 metrov prekážok na 31. Svetových univerzitných hrách FISU v čínskom Čcheng-tu. Pre Slovensko šlo o druhú získanú medailu a prvé zlato. Na oboch sa podieľala práve 21-ročná atlétka. Svoje vystúpenie zvládla za 12,72 sekundy, čo je nový národný rekord. Nechala za sebou Číňanku Wuovú, Indku Yarrajiovú či Talianku Besanovú. V piatok sa na atletickom ovále v Šuang-liou predviedla aj ďalšia slovenská medailová nádej Ján Volko, ktorý v šprinte na 200 metrov obsadil štvrté miesto a za medailou zaostal o jedenásť stotín.

Osobný rekord Forster padol už v júni na Zlatej tretre v Ostrave a po necelých dvoch mesiacoch si stanovila nové maximum o jednu desatinku. Vlastné konto na Univerziáde doplnila po stredajšom získanom striebre z hladkej stovky. "Je neuveriteľné, čo teraz prežívam. Zo zlata sa nesmierne teším a ďakujem všetkým. Znamená to pre mňa naozaj veľa. Na tejto univerziáde to boli pre mňa prioritné preteky a išla som do nich s tým, že tam nechám úplne všetko a buď to vyjde alebo nie. Som šťastná," vyznala sa po svojom prvenstve.

71-členná slovenská výprava je na delenom 25. mieste medailovej bilancie s dvomi cennými kovmi. Celkovo tridsať krajín už dokázalo ukoristiť najcennejšiu medailu. V akcii boli naši strelci, plavci, džudisti, taekwondistka, tenistky či skokanka do vody, ktorí cenný kov, semifinálovú či finálovú účasť ukoristiť nedokázali. Potešilo aspoň piate miesto Gabriely Briškárovej, ktorá zopakovala historicky najlepšie umiestnenie slovenského taekwonda. Basketbalistky skončili v skupine o konečné 9. až 12. miesto a vodnopólový tím o 9. až 11. miesto.

Tagy: univerziáda