Program
Atletika - 28.06.2023 07:51

Dominantní rekordéri a skvelá Forster na Zlatej tretre

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Utorok patril v atletike 62. ročníku slávnej Zlatej tretry v českej Ostrave, ktorá mala hviezdne zastúpenie. Svetoví rekordéri žiadne veľké prekvapenie nedopustili a na štartovom poli sa tradične objavilo niekoľko českých a slovenských reprezentantov. Obrovskú radosť nám spravila šprintérka na 100 metrov prekážok Viktória Forster, ktorá cieľ preťala v národnom rekorde a vyhrala svoj beh. Ján Volko bral v kvalitnej šprintérskej konkurencii tretie a štvrté miesto, Stanislava Škvarková domov cestuje s vybehanou štvrtou priečkou a Daniela Ledecká so siedmou.

Medzi top ťahúňov eventu rozhodne patril Armand Duplantis, ktorý Ostrave sľúbil šesťmetrovú hranicu, čím by vytvoril rekord mítingu. Sľub dodržal, dokonca sa blysol najlepším výkonom roka 6,12 metra. Vpred ho ťahali aj konkurenti, keďže dobre skáčucemu Austrálčanovi Marschallovi aj Filipínčanovi Obienovi chýbalo ku šiestim metrom zhodne desať centimetrov. Svetový rekordér Duplantis o jeden centimetrík zlepšil svoj výkon zo začiatku mesiaca v Hengelo, no jeho osobné outdoorové maximum je na hodnote 621. "Dnešné preteky som si užil. Spravil som maximum a som spokojný s mojím výkonom. Na lepší by som potrebovali trochu teplejšie počasie," spokojne zhrnul svoje dojmy v Ostrave. Superfavorita mala aj mužská guľa. Ryan Crouser z USA je jednotkou tejto disciplíny a tento rok už trikrát prehodil 22 metrov. Vyšlo mu to aj na Tretre a s výkonom 22,63 metra bral prvenstvo.

Rekord mítingu si zapísala aj portorická prekážkarka na stovke Jasmin Camachová-Quinnová s časom 12,42 s a slovinský diskár Kristjan Čeh s hodom dlhým 68,55 metra. Podobný počin predviedla aj Diribe Weltejiová v behu na 1500 metrov s časom 3:57,38. Hviezdneho Lamechu Girmu v steaplechase potešil aspoň osobný rekord. Z víťazstva vo svojej disciplíne sa teší aj britská štvorstovkárka s prekážkami Jessie Knightová a Poľka Natalia Kaczmareková na hladkej štvorstovke. Mužské šprinty opanoval Akani Simbine na najkratšej trati a Luxolo Adams na dvesto metrov. Oštepu na radosť domáceho publika kraľoval Jakub Vadlejch.

Slovenský divák bystril pozornosť na štarte ženského behu na 100 metrov prekážok, kde pretekali hneď dve naše reprezentantky. Viktória Forster zmietla konkurenciu a s časom 12,82 s brala prvé miesto. "Ani neviem, čo sa to stalo. Hneď, ako som započula štartový výstrel, len som bežala ako o dušu. Neriešila som vôbec nič, či bola predo mnou prekážka alebo nie. A ono to vyšlo skvele," spokojne zhodnotila, že za sebou nechala bronzovú medailistku z ME Ditaji Kambundjiovú aj nebezpečnú Cyperčanku Christofiovú. Hneď za nimi nasledovala Stanislava Škvarková. Čas slovenskej dvojky 13,29s patril medzi jej horšie v aktuálnej sezóne. Stúpajúcu formu ukázal Ján Volko, ktorý šiel do akcie vo dvoch šprintoch a konfrontoval sa s menami ako Simbine, de Grasse či Adams. V stovke bol štvrtý a následne v dvojstovke o priečku lepší. Prekážkarskou štvorstovkou doplnila zoznam slovenských reprezentantov v hlavnej súťaži v Ostrave Daniela Ledecká. Vytvorila nový slovenský výkon roka, čas stiahla hlbšie pod 58 sekúnd a skončila na siedmom mieste.