Program
Atletika - 31.03.2023 12:54

ČSOB maratón je už dospelý. Sledujte ho u nás live

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube

V prvý aprílový víkend čaká Bratislavu veľká akcia v podobe jedného z najväčších slovenským maratónov. Ulicami hlavného mesta sa už osemnásty raz preženie ČSOB Maratón (po starom Bratislavský mestský maratón), ktorého sa zúčastní viac ako 10-tisíc bežcov. Súčasťou tradične nie je len 42-kilometrová trať, ale aj upravené variácie ako polmaratón, štafeta, detský aj seniorský beh alebo preteky lezúňov. Zastúpenie by malo mať 50 krajín sveta, vrátane Česka, Ukrajiny, Poľska, Kene či Etiópie, odkiaľ sú víťazi predošlých ročníkov. Heslom podujatia je "víťazom je každý", ide o prekonávanie vlastných maxím a limitov, pričom tento rok vám televízia Joj Šport ponúkne priamy prenos z maratónu a prostredníctvom rozhovorov či dokrútok sprostredkuje atmosféru, ktorá celú akciu sprevádza.

V súčte všetkých ročníkov a disciplín, organizátori deklarujú 1 412 390 odbehnutých kilometrov so stotisíc zúčastnenými nadšencami aj profesionálmi. Popri samotnej kráľovskej disciplíne pod hlavičkou ČSOB maratón odštartuje aj Renault polmaratón, ktorý je tradične najpočetnejšou disciplínou. Doplnený je Mattoni štafetovým polmaratónom, v rámci ktorého sa na 21-kilometrovom úseku prestriedajú štyria členovia tímu. "Sme nesmierne radi, že po štyroch rokoch, keď sa po covidovej pauze vraciame do normálu so všetkým, čo k tomu patrí, je o ČSOB Bratislava Marathon takýto veľký záujem," povedal hrdo na tlačovej konferencii riaditeľ pretekov Jozef Pukalovič. Bez mála štyri desiatky batoliat vylezú zo štartovej čiary už v sobotu od 9:30 a po nich sú naplánované detské behy na 300 až 800 metrov. Následne pôjdu do akcie seniori a nakoniec desaťkilometrový beh. Nedeľný program je už venovaný maratóncom a polmaratóncom

Zaujímavými číslami je aj rozdelenie domácich bežcov a "hostí". Šestnásť percent prihlásených je zo zahraničia a zvyšný diel je rovnou mierou rozdelený medzi Bratislavčanov a ostatné slovenské mestá a obce. Nedeľný maratón bude bodkou za celoročnou prácou, popri ktorej organizátori ponúkli záujemcom šesť kôl Školských maratónskych hier plus finále v športovej hale Elán, desiatky zimných halových tréningov a zahrnúť tu možno aj ČSOB zimnú sériu, ktorú si odbehlo viac ako päťtisíc účastníkov.

Maratónska trať mala v roku 2022 ukrajinských víťazov v osobe Julije Tarasovovej (2:54:54) a Tarasa Ivaňutu (2:27:04). Rok predtým sa na trón dostal Miroslav Ilavský, ktorý je spoločne s Jánom Urbanom jediným slovenským víťazom za ostatných pätnásť rokov. Ženská časť mala domácu víťazku naposledy v roku 2018, zásluhou Kristíny Néč-Lapinovej.