Program
Atletika - 21.03.2023 19:09

Nabitý atletický apríl, máj aj jún na piatich kontinentoch

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Aj tento rok sa priaznivci svetovej atletiky tešia na moment, kedy sa naplno rozbehne program prestížnych mítingov, s účasťou slovenských aj českých športovcov. Zlatou pečaťou sú označené mítingy World Athletics Continental Tour, ktoré stoja v hierarchii prestíže hneď pod Diamantovou ligou. Súčasťou tejto série jednodňový outdoorových podujatí je aj Ostrava, Záhreb, či Stoličný Belehrad alebo športová exotika ako Botswana alebo Keňa. Rok 2023 je štvrtým ročníkom Svetovej atletickej kontinentálnej tour.

Tohtosezónny "otvárak" už má séria za sebou. Na konci februára bol k videniu míting v austrálskom Melbourne, kde sa predviedli výlučne domáci austrálski športovci. Toto stredisko je novinkou v zlatej sérii. Celkovo sa WACT tento rok rozšírila až na 180 mítingov, no týka sa to najmä nižšie hodnotenej striebornej a bronzovej kategórie. Zlatý punc má momentálne štrnásť podujatí, pričom novými prírastkami je okrem Melbournu aj Botswana a Grenada. Stredoamerický ostrov dostal do povedomia atletickej verejnosti minulý rok najmä fenomenálny oštepár Anderson Peters či štvorstovkár Kirani James. Slávnymi reprezentantmi africkej krajiny je bežec Bayapo Ndori a šprintér Letsile Tebogo.

Po februárovej akcii sú naplánované dva dni voľna a následne sa počas štyroch mesiacov uskutoční hneď jedenásť podobných akcií, ktorými vás televízia Joj Šport prevedie v priamych prenosoch. Bodkou bude septembrový Memoriál Borisa Hanžekovića v Chorvátsku. Akcie tejto prestížnej série prebiehajú na piatich kontinentoch. Šesť európskych destinácií dopĺňajú štyri v Severnej a strednej Amerike, dve africké, jedna ázijská a jedna austrálska. World Athletics Continental Tour sa za kalendárny rok 2022 pýši účasťou bez mála 12-tisíc rôznych športovcov zo 159 krajín, ktorí predviedli viaceré skvelé výkony. Za všetky možno spomenúť veľké chvíle Shelly-Ann Fraserovej-Pryceovej v Nairobi, Femke Bolovú v Ostrave či výkony Monda Duplantisa, Sydney McLaughlinovej či Noaha Lylesa.

Sledujte Zlatú svetovú atletickú sériu 2023 na Joj Šport!

23. február - Maurie Plant Meet (Melbourne, Austrália)
22. apríla - Grenada Invitational (St. George's, Grenada)
29. apríla - Botswana Golden Grand Prix (Gaborone, Botswana)
13. mája - Kip Keino Classic (Nairobi, Keňa)
21. mája - Seiko Golden Grand Prix (Jokohama, Japonsko)
21. mája - USATF Bermuda Grand Prix (Devonshire, Bermudské ostrovy)
27. mája - USATF Los Angeles Invitational (Los Angeles, USA)
4. júna - FBK Games (Hengelo, Holandsko)
6. júna - Memoriál Ireny Szewińskej (Bydhošť, Poľsko)
13. júna - Paavo Nurmi Games (Turku, Fínsko)
24. júna - USATF New York Grand Prix (New York, USA)
27. júna - Zlatá tretra (Ostrava, Česko)
18. júla - Memoriál Istvána Gyulaia (Székesfehérvár, Maďarsko)
8.-10. septembra - Memoriál Borisa Hanžekovića (Záhreb, Chorvátsko)