Program
Atletika - 21.02.2023 15:21

Padol najstarší halový atletický svetových rekordov. Aj ďalšie sú v ohrození

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

V športe je pomerne bežnou záležitosťou, že je historické maximum považované za neprekonateľné, až kým sa nenájde mladý fenomenálny športovec, ktorý naň zaútočí a prekoná svetový rekord. Podobný počin sa podaril holandskej prekážkarke Femke Bolovej. Priebežná dvojka svetového renkingu v behu na 400 metrov prekážok zabehla v Apeldoorne svoju silnú disciplínu za 49,26 sekundy, čím prekonala svetový rekord Jarmily Kratochílovej. Ten vstúpil do platnosti ešte v roku 1982 a dlho bol považovaný za neprekonateľný. Samotná československá legenda svoju holandskú premožiteľku pochválila a ocenila. Dodala zároveň, že sa blíži čas aj na prekonanie jej rekordu na osemstometrovej trati.

Bolová pritom siahala po tomto rekorde už na začiatku februára, krátko potom, ako vytvorila najlepší čas histórie na netradičnej 500-metrovej trati. Pod väčším tlakom to nedokázala, ale za trochu uvoľnenejších okolností svoju skvelú formu potvrdila po presune z Ameriky do vlasti a zosadila Kratochvílovú z trónu. Šlo o najstarší halový svetový rekord a aj najstarší pod holým nebom patrí legendárnej rodáčke z obce Golčův Jeníkov. Hovoriť sa tak začína aj o ňom. Rekordu z osemstovky sa pomaly približuje Athing Muová a Keely Hodgkinsonovová. Prvá menovaná Američanka je držiteľkou olympijského zlata z Tokia a majsterka sveta z Eugene. Britka je jej najbližšou prenasledovateľkou a aktuálnou líderkou svetového rebríčka. Obe v minulom kalendárnom roku už pokorili osemstovku pod 1:57. "Ja by som s tým problém nemala. Možno by ma to chvíľočku mrzelo. Potom si ale poviem: 'Sakra, štyridsať rokov! Ja to tým dievčatám prajem,' " vyznala sa pre web isport.cz Kratochvílová.

V zahraničí sa hovorí aj o ďalších svetových rekordoch, ktoré platia dlhé roky, no ich "panovanie" sa chýli ku koncu alebo ich aktuálni držitelia vedia ísť ešte o poznanie ďalej. Pozornosť sa pritom koncentruje na Noaha Lylesa, Yulimaru Rojasovú či Eliuda Kipchogeho, ktorí kvalitne posúvajú ľudské výkonnostné limity a Olympijské hry v Paríži už možno odštartujú s nanovo nastavenými rekordami. Venezuelská trojskokanka Yulimar Rojasová už v roku 2019 bezpečne preskočila pätnásťmetrovú hranicu a momentálne je na 15,67 metra, čo je platný svetový rekord. Skočiť chce 16 metrov. "Je to môj najdôležitejší cieľ a viem, že som k tomu blízko. Cítim, že to mám v nohách," povedala webu Olympics.com. Eliud Kipchoge je z rovnakej kategórie. Od jeho maratónskeho rekordu zo septembra 2022 padli len dva aktuálnejšie svetové rekordy. Jeho cieľ je jasný - 42 kilometrov pod dve hodiny. Do tejto partie doplníme skokana o žrdi Armanda Duplantisa. Francúz Renaud Lavillenie v roku 2014 po dvoch desaťročiach prekonal rekord Sergeja Bubku. Potom si slovo vzal hviezdny Švéd, ktorý tomuto výkonu postupne pridal už päť centimetrov. A len málokto pochybuje, že 23-ročný Mondo pôjde ešte ďalej.

38 rokov nikto nedokázal zabehnúť hladkých ženských štyristo metrov pod 48 sekúnd, ale stoličkou pod Maritou Kochovou (vtedajšou reprezentantkou NDR) začína triasť Marileidy Paulinová z Dominikánskej republiky. Aktuálna šampiónka Diamantovej ligy a dvojnásobná strieborná medailistka z OH v Tokiu otvorene hovorí o ciele prelomiť túto časovú hranicu a potom to bude medzi ňou a Kochovou len o desatinkách sekundy. Ide pritom o 26-ročnú atlétku a priestor na posun má. Mužské šprintérske rekordy sú z roku 2009 a Američan Noah Lyles si brúsi zuby najmä na dvesto metrov. V kalendárnom roku 2023 je zatiaľ nezdolaný, je držiteľom národného rekordu a teraz už hľadí na Bolta, za ktorým zaostáva o 27 stotín.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora