Program
Atletika - 26.12.2022 09:41

Deväťdesiat maratónov po sebe. Slovák hlási veľkú ambíciu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR
Skyrun Bratislava

Slovenský ultramaratónec Jozef Rajchl si pre rok 2023 stanovil športový cieľ ako snáď nikto na Slovensku. Odhodlaný je prebehnúť Austráliu, a to od východného brehu až po západ. Trasu si rozplánoval na takmer sedem týždňov. Vyštartovať má 7. januára, finišovať bude koncom februára. Beh zo Sydney do Perthu má približne 3800 kilometrov, čo zodpovedá vzdialenosti deväťdesiatich maratónov. Termínom "ultrabeh" je pritom označená akákoľvek odbehnutá vzdialenosť, dlhšia ako 42 kilometrov.

Podobný cieľ mal stanovený už pred piatimi rokmi, no približne v polovici trasy ho odstavil náhle zhoršený zdravotný stav. Odvtedy vidí Austráliu ako súpera, ktorému má ešte čo vrátiť, no skoršej "odvete" zabránili vážne rodinné dôvody a neskôr nástup pandémie. Teraz sa zdá byť scéna opäť pripravená. Osemdesiat percent trasy má tvoriť asfalt, zvyšok bude nespevnený prírodný terén. "Denné teploty budú v rozpätí približne 26 až 52 stupňov Celzia a nočné 21 až 38 stupňov Celzia," pragmaticky hodnotí na svojom webe Xtremerun.com. Cesta medzi Sydney a Perthom má doteraz necelé tri desiatky bežeckých premožiteľov.

Rajchla verejnosť vníma cez organizáciu Skyrunu na streche budovy Slovenského rozhlasu a na konte má mnohé zdolané ultrabežecké méty. Spomenúť možno transkontinentálny beh Bratislava – Atény – Peking alebo prebehnutie Európy z Helsínk do Tariffy. V prvom prípade šlo zhruba o 12-tisíc kilometrov za 150 dní, druhá výzva pozostávala z 5300-kilometrovej vzdialenosti, na ktorú si vyčlenil dva mesiace. Pokiaľ práve nebehá, venuje sa práci s ľuďmi s psychiatrickými diagnózami, nakoľko vyštudoval špeciálnu pedagogiku.