Program
Atletika - 10.09.2022 19:04

Volko, Forster a Ledecká pri poslednom mítingu zlatej atletickej tour

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Atletická sezóna 2022 zahŕňala dvanásť mítingov s prívlastkom World Athletics Continental Tour Gold. My vás pozývame ku sledovaniu posledného z nich, ktorého dejiskom bude v druhú septembrovú nedeľu chorvátsky Záhreb a predviesť by sa mal majster sveta a olympijský víťaz v behu na tritisíc metrov prekážok, štvornásobný majster sveta a dvojnásobný olympijský víťaz v trojskoku aj bronzový šprintér na 200 metrov z MS.

Memoriál Borisa Hanžekovića je najstarším športovým eventom pri Jadranskom mori a svoju tradíciu píše už 71 rokov. Meno nesie po slávnom prekážkarovi na 110 metrov z medzivojnového obdobia, ktorý práve počas 2. svetovej vojny prišiel o život. V šesťdesiatych rokoch sa z národnej akcie pretransformoval na míting s medzinárodným obsadením a k európskym hviezdam sa čoskoro pridali ja veľké postavy z Ameriky či Austrálie.

Záhrebský míting sa do zlatej kategórie radí iba od roku 2020, no veľkými výkonmi sa na ňom v minulosti blysli mená ako Bolt, Gulijev, Crouser, Stahl, Vlašićová, Rickettsová alebo Perkovićová. Útoky na rekordy mítingu sa očakávajú aj teraz. Po dvanástich rokoch je stage pripravený na zbúranie svetového rekordu v behu na 2000 metrov, na ktorý by mal zaútočiť Soufiane El Bakkali po boku talentovaného kenského mladíka Amosa Serema. V šprintérskej sekcii by šou mohol ukradnúť dvojstovkár Erriyon Knighton a favoritom trojskokanskej súťaže bude americká hviezda Christian Taylor, stíhaný Huguesom Fabriceom Zangom.

Čo teší slovenského fanúšika, šprintu na sto aj dvesto metrov sa zúčastní Ján Volko, štvrtý z Majstrovstiev Európy 2022 v Mníchove. Ženskou stovkou cez prekážky sa preženie Viktória Forster, ktorá na ME potešila semifinálovou účasťou. Štyristometrový beh s prekážkami zahŕňa aj Danielu Ledeckú. Štartová listina steeplechase zase obsahuje aj meno českého bežca Filipa Sasínka, v hladkej dvojstovke žien vyštartuje Nikola Bendová aj Nikoleta Jíchová a v ženskom behu na jednu míľu sa predvedie Diana Mezuliáníková.