Program
Atletika - 06.08.2022 10:27

Zlaté atletické mítingy sú späť. Slovo si berie Székesfehérvár

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Počas júla sa v americkom Oregone rozdalo 147 atletických medailí na majstrovstvách sveta. Vrchol sezóny majú protagonisti ľahkej atletiky čerstvo za sebou a hoci v tempe a nasadení môžu čiastočne poľaviť, formu majú práve v tomto období vystupňovanú na maximum. To je dobrá správa pre organizátorov zlatých a diamantových mítingov, z ktorých ešte zopár ostalo do konca aktuálnej sezóny v kalendári a chýbať pri tom nebude ani JOJ Šport. World Athletics Continental Tour Gold má absolvovaných desať mítingov, ostávajú ešte dva a pôjde o Memoriál Istvána Gyulaia v Székesfehérvári a septembrový Memoriál Borisa Hanzekovića v Záhrebe.

István Gyulai bol rodákom z Budapešti, vo svojich aktívnych rokoch žiaril najmä v šprintoch, kde bol 28násobným národným šampiónom a účastníkom olympiády 1964 v Tokiu. Po konci svojho atletického pôsobenia pracoval ako televízny komentátor a svoje miesto mal aj v štruktúrach Medzinárodnej atletickej federácie. V roku 2006 po ňom pomenovali štadión v Debrecéne a po jeho smrti po ňom pomenovali Maďarskú atletickú veľkú cenu so synom Mártonom ako šéfom mítingu. Event, vytvorený v roku 2011, rýchlo nabral na popularite a v hierarchii množstva akcií sa prepracoval medzi zlaté mítingy IAAF. Jeho súčasťou je aj veľmi prestížna Challenge v hode kladivom. Keď na štadióne v Stoličnom Belehrade zaznie "kalapácsvetés", všetci prítomní zbystria pozornosť.

Aj v roku 2022, dva týždne po majstrovstvách sveta, sa organizátorom podarilo zohnať viacerých prvotriednych športovcov a predviesť by sa mali šiesti zlatí medailisti, piati strieborní a traja bronzoví z Eugene 2022. Vyčnieva skokan o žrdi Armand Duplantis, svetový šampión, olympijský víťaz a držiteľ svetového rekordu s hodnotou 621 centimetrov. Keďže je rekord maďarského mítingu o 50 centimetrov nižší, jeho prekonanie by malo byť samozrejmosťou. Do známeho prostredia sa vracia americký prekážkar na 110 metrov Grant Holloway a kladivárska súťaž bude mať veľkého favorita v osobe poľskej legendy Pawla Fajdeka, ktorý v Amerike získal už svoje piate zlato z MS. Držiteľa svetového rekordu bude mať aj guliarska súťaž v osobe majstra sveta Ryana Crousera a v diskárskom sektore nebude chýbať Slovinec Kristjan Čeh. Obaja svoju zlatú medailu získali v rekorde šampionátu. Potvrdenou účastníčkou je aj legendárna jamajská šprintérka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová a talentovaná portorická bežkyňa na prekážkarskej stovke Jasmine Camachová-Quinnová, úradujúca olympijská šampiónka.