Program
Atletika - 25.07.2022 21:17

Atletické MS ponúkli rekordy, zažiaril aj Bubkov nástupca

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Počas noci z nedele na pondelok skončili majstrovstvá sveta v atletike 2022 a fanúšikovia videli niekoľko fantastických výkonov aj svetových rekordov. Dokonale svoju formu na vrchol sezóny načasoval Duplantis, Pichardo, Mihambová či McLaughlinová. Senzácia sa zrodila v oboch štafetách na 4x100 metrov a pobavilo aj niekoľko kuriozít, ktorým sa na majstrovstvách sveta rozhodne vyhnúť dá. Do amerického Eugene cestovala pätica slovenských reprezentantov, z toho najlepšie sa umiestnili účastníci 35-kilometrovej chôdze. Miroslav Úradník bral 21. miesto a Hana Burzalová obsadila pozíciu číslo 23. Zväz už vopred avizoval, že ambície vysoké nie sú a každý zo slovenských účastníkov sa bude koncentrovať na vlastné výkony.

Obľúbený švédsky skokan o žrdi Armand Duplantis bral očakávaný titul svetového šampióna vo svetovom rekorde, keď sa ako prvý človek v histórii prehúpol cez výšku 621 centimetrov. Organizátorov tak potešil vylepšením vlastného maxima z halových MS v Belehrade. Skompletizoval zlatú zbierku z vrcholných podujatí. Veľkú radosť mal v rovnakej disciplíne aj Ernest John Obiena, prvý filipínsky medailista na atletických MS. Svetový rekord padol aj v štyristometrovom ženskom prekážkarskom behu, ženskej stovke cez prekážky a na spočítanie výkonov roka by nám nestačili prsty dvoch rúk. Výrazne zarezonoval poľský kladivár Pavol Fajdek s piatym kariérnym zlatom z MS. Tobi Amusanová v šprinte na 100 metrov prekážok stanovila nové historické maximum už v semifinále na čas 12,12 sekundy. Vo finále bola prvá nigérijská majsterka sveta ešte rýchlejšia, no jej čas zapísaný nebol pre prisilnú podporu vetra.

Obhajoby titulu sa dočkala nemecká skokanka do diaľky Malaika Mihambová s výkonom 712 centimetrov a na ženskej osemstovke domáce tribúny rozjasala Athing Muová, ktorá za sebou v tesnom boji nechala Britku Hodgkinsovú. Nórsky vytrvalec Jakob Ingebrigtsen si brúsil zuby na najvyšší stupienok hneď vo dvoch disciplínach, no na 50 percent ostal sklamaný. Získal zlato na 5000 metrov s časom atakujúcim trinásť minút. Bežal aj na kratšej 1500 metrovej trati, kde ku olympijskému zlatu pridal šampionátové striebro. Olympijský víťaz z Tokia Joshua Kiprui Cheptegei bral nečakane až 9. miesto. Prakticky identické výsledky s Ingebrigtsenom zaknihovala aj etiópska bežkyňa Gudaf Tsegayová. Čerstvá majsterka sveta na 5000 metrov pridala striebro na 1500 metrov.

Oregon si čiastočne budeme pamätať aj pre kuriozitky. Hitom sociálnych sietí sa na chvíľku stal miestny kameraman, ktorý sa tak vložil do snímania súťaže trojskokanov, že zabudol na súbežný priebeh ostatných disciplín. Zrazu sa tak ocitol na bežeckom ovále, na ktorom sa predháňali účastníci steeplechase. Partia, s hviezdnym víťazom Soufianom El Bakkalim, reagovala lepšie a ku kolízii nedošlo. Kameraman sa rýchlo spamätal a na podobný prešľap si už dával pozor. Pobavila aj šprintérka na 200 metrov Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. Tá okrem výborných výkonov púta pozornosť aj extravagantnými účesmi, o ktoré sa starajú jej parochne. Tie si zvyčajne necháva odborne prichytiť, no pred semifinále tento bod podcenila. Tesne pred cieľom zelená hriva Jamajčanke zakryla tvár, čo ju spomalilo a predbehla ju Aminata Seyniová. Pre finálový beh si už dala záležať viac, no i tak sa musela uspokojiť "len" so striebrom.

Niekoľkí športovci sa z dejiska tohtoročných majstrovstiev vrátia s výborným pocitom rozšírenia svojej víťaznej série. Do tejto kategórie spadá venezuelská trojskokanka Yulimar Rojasová, ktorá bezpečne preskočila svoju konkurenciu, ako svetová rekordérka vylepšila výkon sezóny a ide pre ňu už o tretie zlato z MS po sebe. V mužskej výške niečo podobné predviedol Mutaz Essa Barshim, ktorý sa dostal cez 237 centimetrov a vylepšil aj svetový výkon roka. Ženský skok do výšky ovládla Eleanor Pattersonová. 202 centimetrov je jej osobným rekordom a zároveň austrálsko-oceánskym historickým maximom. Pred druhou Jaroslavou Mahučichovou ju pritom udržal len nižší počet neplatných pokusov.

Svojich suverénov mal mužský trojskok a oštep či ženský prekážkarský beh na 400 metrov. Fantastickým výkonom sa tlieskalo aj na dvestometrových šprintoch mužov aj žien. Portugalský trojskokan Pedro Pablo Pichardo berie z Eugene presvedčivé zlato, vďaka svetovému výkonu roka 17,95, keď najbližšieho prenasledovateľa za sebou nechal o takmer pol metra. Dokonca jeho tri najlepšie skoky by stačili na prvenstvo a víťazný bol hneď ten z prvej série. Grenadský oštepár Anderson Peters poslal z ruky pokus na 90-metrovú hranicu a titul majstra sveta berie pred strieborným Indom Neerajom Choprom a bronzovým Jakubom Vadlejchom. Pre Česko to bola jediná šampionátová medaila. Celé týždne pred MS svoju výkonnosť parádne stupňovala prekážkarka na 400 metrov Sydney McLaughlinová a čas 50,68 je už jej štvrtým svetovým rekordom. Noah Lyles v šprinte na 200 metrov obhájil titul majstra sveta a časom 19,31 ustanovil nový rekord USA. Lepší čas od neho v minulosti odbehol len Usain Bolt a Yohan Blake. Druhý najlepší ženský čas histórie sa písal zásluhou Shericky Jacksonovej, ktorá dvojstovku finišovala s časom 21,45s

Smola sa nalepila na päty našej Daniele Ledeckej v behu na 400 metrov prekážok. Semifinálová účasť bola na dosah, avšak nedokončila svoj rozbeh. Na šiestej prekážke zaváhala, zvrtol sa jej členok a absolútne ju to vyhodilo z rytmu. Nachvíľu sa dokonca ocitla v susednej dráhe, čo zaváňalo diskvalifikáciou a beh nedokončila. Mrzieť to môže o to viac, že v rozbehu s víťaznou Femke Bolovou stačilo bežať pod 56 sekúnd, čo v Ledeckej silách je. O zradnosti prekážok by vedela povedať ešte viac Nemka Lea Meyerová. Počas steeplechase zakopla o prekážku s vodou a po hlave sa zapichla do priekopy. Doškriabaná a dobitá sa hrdinsky vrátila na nohy a dobehla do cieľa. Sama opísala problém ako nedostatok vlastnej pozornosti. Obzerala sa totiž po súperkách a medzitým sa dostala príliš blízko ku prekážke.

Štafetu na 4x400 metrov ovládli domáce Spojené štáty medzi mužmi aj ženami, a to vo svetových výkonoch roka 2:56,17 respektíve 3:17,19 minúty. Súčasťou ženského tímu bola Allyson Felixová, ktorá si už užíva športový dôchodok. Kolegyniam však pomohla ku najcennejšiemu kovu a celkovo to bola už jej rekordná deviata medaila z majstrovstiev sveta. Superlatívov zožali domáci atléti viac. S 33 medailovými pozíciami ovládli bilanciu celého eventu. 13krát brali zlato, 9krát striebro a pridali 11 bronzov. Nasledovala Etiópia, Jamajka a Keňa, ktoré nazbierali po desať medailí.

Nie všetko však bolo v podaní americkej výpravy dokonalé a ideálne. Reč je o najkratšej mužskej štafete, kde síce bolo americké kvarteto veľkým favoritom, avšak vo finiši zaostali o sedem stotín za Kanadou. 37,48 sekundy je zároveň údaj, ktorý putoval do zápisu ako najlepší výkon roka. Americkí šprintéri obsadili kompletné stupne víťazov na stovke i dvojstovke a o to väčším prekvapením bolo, že im to nezafungovalo ako tímu. Prekvapenie sa zrodilo aj v ženskej štafete na 4x100 metrov, no to už oregonské publikum vítalo. Jamajka zlyhala a musela sa skloniť pred svetovým výkonom roka 41,14 sekundy v podaní amerických bežkýň.

Súdny proces Johnnyho Deppa s Amber Heardovou sledoval snáď celý svet. Preto, ak niekto pripomenie Jacka Sparrowa, verejnosť na to okamžite reaguje. Takúto pozornosť si získala poľská sedembojárka Adrianna Suleková, ktorá má veľmi svojský štýl hádzania oštepom. Pred rozbehom si poskakuje zo strany na stranu, máva rukami a až potom nasleduje samotný hod. "Dcéra Jacka Sparrowa" alebo "voľnočasová dirigentka orchestru" za umelecký dojem nejaké bezvýznamné bodíky pozbierala, no uspokojiť sa musela so šiestym miestom.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora